Region

Svet

Region

Ciklus filmskih premijera u februaru! Domaći filmovi na RTS-u!

Ciklus filmskih premijera u februaru! Domaći filmovi na RTS-u svake subote od 22 časa, počevši od 3. februara 2024. godine. Za početak, pogledajte "Indigo kristal"...

Ciklus filmskih premijera u februaru! Domaći filmovi na RTS-u! Foto: Promo




Radio-televizija Srbije u februaru 2024. godine predstavlja ciklus premijera debitantskih dugometražnih igranih filmova mladih autora, u čijem je nastanku, uz saradnju sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, naša kuća bila koproducent i time podržala dolazeće snage novih stvaralaca srpske kinematografije. 

Tri naslova koja ćemo prikazati našoj publici snimljena su u izboru scenarija za diplomske dugometražne igrane filmove koji je, u poslednjih nekoliko godina, napravio odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa Marko Novaković, a sva tri filma postigla su značajne uspehe na mnogobrojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Filmovi će biti prikazani na Prvom programu RTS-a subotom, sa početkom od 22 časa.

Ciklus započinjemo 3. februara 2024. premijerom filma Luke Mihailovića „Indigo kristal“, koji je snimljen u koprodukciji „Arhangel Studios“ i Radio-televizije Srbije.

Priča je smeštena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora, koji gonjen samoubistvom najboljeg druga pokušava da spase njegovog mlađeg brata na veče godišnjice samoubistva. Poučen iskustvom, Vuk počinje svoj put asimilacije u društvo usputno pokušavajući da sazna zbog čega je pušten dve godine ranije. 


Uloge u filmu „Indigo kristal“ tumače: Miodrag Radonjić, Nina Janković, Denis Murić, Pavle Mensur, Miloš Petrovic Trojpec, Miloš Ðurović, Mateja Popović, Relja Despotović, Ðorđe Bibić, Gorica Popović... i drugi. Film „Indigo kristal“ ostvario je veliku gledanost u bioskopima širom Srbije i regiona i učestvovao na nekoliko domaćih filmskih festivala, na kojima je osvojio nekoliko nagrada.









Nedelju dana kasnije, 10. februara 2024, premijerno prikazujemo film Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, koji je snimljen u koprodukciji „Pointless Films“ i Radio-televizije Srbije. U filmu “Ovuda će proći put” u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput, stiže stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. 



Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila. 



Uloge u filmu „Ovuda ce proci put“ tumače: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Eva Ras, Ninoslav Ćulum, Pavle Čemerikić, Vladimir Maksimović, Zoran Živković, Dušan Jović, Mario Šaran, Radovan Miljanić, Boško Puletić, Slađa Radivojević, Vujadin Milošević, Natalija Galeban, Demijan Kostić... i drugi. 








Film „Ovuda će proći put“ imao je svetsku premijeru na festivalu „Slemdens“ u Americi, i učestvovao na preko dvadeset festivala širom sveta, na kojima je dobio veliki broj nagrada.



Ciklus se završava 17. februara 2024, premijerom filma Dušana Zorića i Matije Gluščevića  „Da li ste videli ovu ženu“, koji je snimljen u koprodukciji „Non-aligned Films“ i Radio-televizije Srbije. 


U filmu „Da li ste videli ovu ženu“ u vrelini letnjih dana Draginja, prodavačica usisivača od vrata do vrata pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjih dana Draginja unajmljuje lažnog muža i pozajmljuje bebu iz porodilišta kako bi se pokazala starim prijateljima. U vrelini letnjih dana Draginja luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem. U vrelini letnjih dana i pod naletima vetra, kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože. 









Uloge u filmu „Da li ste videli ovu ženu“ tumače: Ksenija Marinković, Boris Isaković, Jasna Ðuričić, Isidora Simijonović, Goran Bogdan, Olga Odanović, Radoje Čupić, Miloš Samolov, Nikola Petrović, Olivera Viktorović, Vladimir Jelić, Nenad Ćirić, Fedor Ðorović, Mladen Kanazir, Anđelka Radojev, Jovan Zdravković, Marko Vasiljević, Miloš Pantić, Vladimir Kovačević, Jelena Mandić... i drugi. 

Film „Da li ste videli ovu ženu“ imao je svetsku premijeru na jednom od najvećih filmskih festivala u Veneciji, a ovenčan je i mnogobrojnim nagradama u svetu i kod nas.


Radio-televizija Srbije će, i narednih godina, podržavati mlade filmske autore iz naše zemlje i uzeti aktivno učešće u proizvodnji njihovih diplomskih i debitantskih dugometražnih igranih filmova. Na taj način celom svetu otkrivamo nove stranice srpske kinematografije i promovišemo kvalitetne mlade stvaraoce koji tek započinju svoje profesionalne filmske karijere.

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 



Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/RTS

Povezane vesti:


>