Ostalo

Sme�no

Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja! (VIDEO)

Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja, tri velika praznika 14. januara, zato ispoštujte običaje. "Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen".

Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja! (VIDEO) Screenshoot/Youtube
U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, "Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen".


Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.
Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje - 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) - na praznik Sveta tri jerarha.


Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.
Verovanja i običajiVeruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se ovog dana posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili vasilica.
Na Mali Božić ujutro običaj je bio u nekim selima da domaćica uzme sneg i, utrčavši u sobu, baci ga na decu vičući: 

„Beži vruća, gonite studena!“. 


Veruje se da se time štite deca od vrućice ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”. Na ovaj dan dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.
U bogoslužbenom kalendaru SPC  Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja, praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.Sveti Vasilije Veliki, Mali Božić i Sveta Nedelja, tri velika praznika 14. januara, zato ispoštujte običaje.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>