Ostalo

Sme�no

Danas su Materice, praznik svetih srpskih majki! (VIDEO)

Dana su Matrice, praznik svetih srpskih majki i uzajamno "drešenje" je uzajamno činjenje poklona ljubavi, što stvara prazničnu, svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima.

Danas su Materice, praznik svetih srpskih majki! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




U liturgijskim obredima posvećenim danu rođenja Isusa Hrista, susrećemo tri izdvojene nedelje – dve pre i jednu posle Božića. To su nedelja praotaca, nedelja otaca i nedelja bogootaca. U nedelju praotaca, poznatu u srpskom narodu kao Materice, prizivamo u molitvama sve pretke božijeg naroda, od Adama do Josifa, verenika Marijinog. 


Tokom pripremnih nedelja pred Božić, narodni običaji su gotovo ujednačeni. U drugoj nedelji pred Božić, poznatoj kao Materice, očevi i deca "vezuju" majke, a one se, potom, "oslobađaju". Taj ritual međusobnog "oslobađanja" predstavlja izraz ljubavi i stvara svečanu atmosferu u porodičnim hrišćanskim krugovima.

Sličnu svečanu atmosferu stvorili su i istočni mudraci koji su se poklonili svetoj porodici i Bogom detetu u Vitlejemskoj pećini, donoseći darove poput smirne, tamjana i zlata. Simbolika ovog uzajamnog "vezivanja" i "oslobađanja" roditelja i dece je jasna: pripremamo se za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom oslobađajući ga od veza greha i povezujući novom vezom ljubavi prema Bogu. 


Prema rečima SPC, želimo dočekati njegov dolazak s najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je sam Božić ljubav, "sveza savršenstva". Tako se kroz običaje Materica, Detinjaca i Očeva, međusobno "vezujemo" i "oslobađamo".








Ovaj običaj prevazilazi porodične granice i prostire se na rođake, prijatelje i sve poznanike, stvarajući spontano opšte srpsko, pravoslavno-hrišćansko slavlje vezivanja i oslobađanja pred nadolazeći praznik rođenja Spasitelja, koji je oslobodio Adama i Evu od večnog ropstva smrti i darovao im večni život.

Na Materice, deca pripremljena s kanapom, koncem, šalom, maramom ili kaišem iznenada vezuju svoje majke za noge, istim načinom na koji su njih majke vezivale tokom Detinjaca. Majke se prave da ne znaju razlog za vezivanje, dok im deca čestitaju praznik, a potom ih daruju, oslobađajući ih na taj način.

Iste običaje prate i udate žene, koje se vezuju, a zatim oslobađaju poklonima za decu, kolačima ili drugim slatkišima. Sprema se svečani posni ručak, okupljajući celu porodicu.




 

POSNI recepti OVDE.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>