Ostalo

Sme�no

Danas je Sveti sveštenomučenik Kliment! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta. U vreme Dioklecijana bio je mučen tako strašno „kako nikad niko od postanja sveta”.

Danas je Sveti sveštenomučenik Kliment! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Rođen je u Rimu, od carskoga roda. Majka i dva brata su ploveći po moru, bili zaneseni burom u razne strane, otac je krenuo da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada Kliment, budući dvadeset četiri godine star, pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.



U Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu, potom se pridružio apostolu Petru, čiji su sledbenici bili njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naiđe na majku Klimentovu, kao staricu prosjakinju, a potom i na oca.


Cela porodica se ponovo sastavila i svi su se kao hriđćani vratili u Rim. Kliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa pre svoje smrti.

Sa plamenom voljom upravljao je Kliment crkvom Božjom, i preobraćao je u veru Hristovu iz dana u dan veliki broj nevernih. Izabrao je sedam brzopisaca, da pišu žitija hrišćana mučenika, koji u to vreme stradali za svoga Gospoda.

 
Mlad, sa staračkom mudrošću i velikom uzdržljivošću ukrotio je i pobedio svoje telo. Hranio se samo hlebom i zeljem, i ništa nije jeo životinjskog porekla.



U vreme Dioklecijana bio je mučen tako strašno „kako nikad niko od postanja sveta”. Proveo je dvadeset osam godina na mukama i po tamnicama i imao jedanaest raznih mučitelja.

Кada su ga udarali po licu, pljuvali i zube mu lomili, on doviknu mučitelju Domentijanu:

"Počast mi činiš, o Domentijane, a ne mučiš me, jer i Gospodu mojemu Isusu Hristu usta bejahu tako bijena i obrazi šamarani, pa, gle, i ja nedostojni sada se toga udostojih!"







Кada bi doveden pred cara Dioklecijana u Rim, car postavi na jednu stranu razna oruđa za mučenje a na drugu darove, odlikovanja, odela, novce i sve što car može darivati, pa onda reče Кlimentu da bira.

Mučenik Hristov s prezrenjem pogleda na sva blaga careva, pa izabra oruđa za mučenje. I bi mučen strašnim mukama: komad po komad mesa otkidan mu je sa tela, tako da su se kosti belele ispod mesa. Najzad bi posečen od vojnika, 312. godine u crkvi u Ankiri, kada kao arhijerej služio službu Božju.

Da ne bi dalje širio veru Hristovu, Кliment je osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom o vratu, u sto prvoj godine. Mošti njegove čudotvorne izvađene su iz mora tek u vreme svetih Кirila i Metodija.


Zbog činjenice da je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Кlimenta. 


Iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Кlimenta.





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>