Lepota

Ljubav

Dafne Selfi ima 94 godine, nema botoksa, koristi malo kreme za lice!

Sa 94 godine, Dafne Selfi se pojavljuje u Vogu i šeta pariskim modnim pistama. Nema botoksa, koristi malo kreme za lice i nosi dugu sedu kosu... Šta je njena tajna?

Dafne Selfi ima 94 godine, nema botoksa, koristi malo kreme za lice! Pinterest


Neukrotiva seda kosa, dug i elegantan vrat, visoke jagodice, sjajne, inteligentne oči koje odražavaju živahnost, a sve te godine - 94, urezane su na njenom licu. Dama koja nosi ime Dafne Selfi. Bez sumnje, jedna od najlepših žena koje su ikada kročile planetom, ali i jedna od najhrabrijih. Jer, čak i u poznim godinama, nastavlja s poziranjem kao da ima samo 2, istim žarom koji je imala na početku svoje izvanredne karijere u modelingu. I kao šlag na tortu, pre samo nekoliko godina, hrabro se slikala u kultnom korsetu koji je dizajnirao Žan Pol Gotje za Madoninu turneju "Blonde Ambition" 1990. godine.
Žena koja je čitav život provela ispred kamera, Dafne je iznenađujuće ostala skromna. Podiže svoj lagani džemper kako bi pokazala svoje ruke. "Evo ih, vidite", kaže, trljajući smeđe mrlje po rukama novinaru kojem je dala intervju pre samo nekoliko godina.


"Dakle, nikada mi nisu radili ništa na licu", kaže Dafne. "Ni te otrovne stvari, ni zatezanje kože. Mislim da je to rasipanje novca. Uostalom, nisam mogla sebi to da priuštim!" 


Pa, mnogi se pitaju kako to postiže, kako održava tako dobru formu, kako zadržava toliku živost. Prosto je neverovatno.

 


"Mislim da dugujem dobrim genima delimično. Moja majka je bila prava vatrena duša, živela je do svoje 95. godine. Nikada nisam gubila vreme s kremama za kožu ili sličnim stvarima. Farbala sam kosu kod kuće neko vreme kad su počele sede u ranim 40-ima, ali mi je to postalo dosadno", rekla je u jednom intervjuu.

"Sada držim dugu kosu jer je jednostavno jeftinije. Ne moram ništa posebno raditi, samo je vežem u punđu ili rep. Izbegavam retro frizure, trudim se da istaknem vrat."


Početkom pedesetih godina, hrabro se slikala u bikiniju, pokazujući svoju figuru u celosti, i bila je znatno niža od drugih manekenki, sa samo 168 centimetara visine.

"Nikada ne bih mogla da krenem tim putem danas", priznaje ona. "Bila sam preniska, samo 168 centimetara, s širokim ramenima od svog jahanja kao mlada devojka. Ali niko me nikada nije pritiskao da smršam. To su bila drugačija vremena."

Da li je bila depilirana u pripremi za tu fotografiju u bikiniju? 'Ne! Naravno da ne. Ništa slično joj nije bilo nametnuto, pa kaže: "Žao mi je mladih devojaka danas, zbog svih stvari koje rade sebi."


Dafne je odrasla u Berkširu, kao ćerka učitelja, i sa osam godina je poslata u internat. Sa 20 godina, dok je radila kao prodavačica u robnoj kući u Ridingu, prijavila se na takmičenje u manekenstvu koje je bilo oglašeno u lokalnim novinama i osvojila ga. 
 
Da li je smatrala sebe lepom dok je odrastala? 


"Rečeno mi je nekoliko puta da lepo izgledam, ali ne, ne baš. Tada sam počela da radim, bilo je divno. Tih dana su nas sve manekenke obučavale, pokazivali su nam kako da elegantno hodamo i stojimo. Počela sam da se bavim promocijom krzna, što u to vreme nije bilo kontroverzno. Uglavnom sam radila kao model, ali sam takođe snimila nekoliko reklama. Često su nas fotografisali kako držimo cigaretu, a ja čak nisam ni pušila!"

"Ali kada sam se udala 1954. godine, pretpostavljala sam da neću više raditi. Moja porodica mi je bila na prvom mestu. Nismo bili bogati, ali to nije bilo važno. Strašno je što žene danas moraju raditi i nemaju vremena da se brinu o svojim porodicama."
Šta ona misli o modi ovih dana?

„Ne gledaju se u ogledalo, zar ne? Mislim da su žene previše aljkave ovih dana. Bez obzira gde sam išla, imala sam šešir, odgovarajuću torbu i cipele. Kao i sve devojke tih dana, a najbolje sam izrađivala svoju odeću. Ne kao danas modeli, koji izgleda da nose uske farmerke između emisija ili pojavljivanja u javnosti.

"Uvek sam nosila korset. Nikada helanke!"


Dafne ima troje dece — Marka , Kler i Rouz i iako je ubrzo povratila svoju figuru, pretpostavila je da majčinstvo znači kraj njene manekenske karijere.

„Izašla sam iz mode šezdesetih“, kaže ona. „Bila sam vezana za kuću. Tako da sam nastavila sa malo glumačkog posla i bila statista u filmovima."


Da li se plašila da stari, jer je radila kao model?

„Dogodiće se, pa zašto se brinuti? Moja generacija je to tako shvatala. Smatram da se ljudi ovih dana uvek žale. Trudim se da ostanem vesela, a ne mrzovoljna. Imala sam glaukom, ali kapi koje moram da stavim u oči učinile su da mi rastu trepavice! Dakle, uvek postoji pozitivna strana."

„Mislim da je važno ostati strastven prema stvarima. Kasnije idem na sastanak o spasavanju naše lokalne crkve, a sledeće nedelje idem u Francusku da vidim selo koje je pobratimljeno sa onim u kome živim u Hertfordširu. Bavim se baštom, šetam mnogo i bavim se jogom - moja verzija joge, nemam vremena za časove.

„Mogu da pošaljem imejl! Ja sam uvek radila, pomalo, sve do kada se moj muž nije jako razboleo."


 Dafnin muž, Džim, koji je radio na televiziji, doživeo je niz moždanih udara.

"Bio je nemiran. Bio je frustriran. S drugima je bio u redu, ali kod kuće nije bio dobar!", kaže Dafne.

Brinula se o njemu puno radno vreme sve dok nije umro 1997. u 72. godini života. Ali Dafne je nastavila da se bori sama. „Nisam mogla da se bavim manekenstvom, zar ne?"

Godine 1998. od Dafne je zatraženo da se pojavi na modnoj pisti za "Red or Dead".

„Rekla sam: „Oh, bože.” Volim da nosim odeću i da se zezam.“

Stilista je predložila Dafni da ode u Vog, koji je kreirao posebno izdanje o ženama u godinama.

„Mislim da im je bio potreban neko ko će predstavljati „drevno“, kaže ona skromno. Ta fotografija, koju je napravio Nik Najt, dovela je do toga da ju je Models agencija unajlmila sledećeg dana."1999. godine, dok sam bila urednik magazina "Marie Claire", fotografisali smo Dafne u joga pozama, u sportskoj odeći. Ali korišćenje starije žene bio je izuzetak, a ne norma.Da li više od decenije kasnije oseća da je i dalje simbolična starija žena, a ne ideal lepote?

„O, ne, ne mislim tako. Sada se više bavim visokom modom nego kao mlada žena, mislim zato što sam konačno izgubila masnoću sa tela! Vidite kosti na mom licu. Radila sam sa Mariom Testinom, bio je tako ljubazan, kao i sa luvenim dvojcem Dolče i Gabanom.

„Uvek radim u Parizu, prilično često sa dizajnerkom Fani Karst, koja radi divnu odeću za starije. Sklona sam da nosim svu odeću koju imam u svojoj garderobi od pre nekoliko decenija: čini se da se svaki stil svako malo vraća u modu. Jedino što više ne mogu da nosim su štikle. Ali od gležnjeva naviše sam u redu." 
Kako se prema njoj odnose mlađi modeli?

„Tako su mi dobre. Kažu mi da žele da izgledaju kao ja kada ostare. Ali one su bebe.’Da li je svet mode bio lepši u njeno vreme?

„Pretpostavljam da je bilo droge i alkohola. Ali bila sam tako nevina da to nikada nisam primetila."

„Upoznala sam Nikolasa Kolridža ne tako davno. (Koleridž je izdavač magazina Vog, Veniti Fe, Tatler) Pitala sam ga: „Hoću li se ikada naći na naslovnoj strani Vogua?“ A on je rekao: „Draga, jednostavno nećeš uspeti da prodaš.
Čega se ona danas plaši?

"Da se mnogo razbolim. Nikada ne želim da budem smetnja nikome." 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>