Ostalo

Sme�no

Rakuten Viber u borbi protiv nasilja nad ženama!

Rakuten Viber, globalni lider među platformama za komunikaciju, uključio se u kampanju povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu.

Rakuten Viber u borbi protiv nasilja nad ženama! Foto: Promo




Iz godine u godinu statistika koja svedoči o nasilju nad ženama sve je gora, a na njihovoj zaštiti ne radi se gotovo ništa. Zbog toga je Rakuten Viber, globalni lider među platformama za komunikaciju, rešio da se od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, uključi u kampanju tokom 16 dana aktivizma i pomogne u pozidanju svesti o ovom važnom problemu.

U partnerstvu sa organizacijama koje su posvećene osnaživanju žena, Rakuten Viber dopreće do miliona svojih korisnika u Srbiji, kako bi im pomogao da saznaju na koji način mogu postati deo rešenja, ili gde potražiti pomoć, ukoliko je potrebna.








Globalna inicijativa 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama počela je 25. novembra i traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a cilj joj je podizanje svesti, inspirisanje na akciju i promovisanje dijaloga o gorućem problemu koji pogađa brojne žene širom sveta, a posebno su mu podložne one koje su finansijski zavisne od svog partnera. Ipak, važno je napomenuti da rodno zasnovano nasilje nije ograničeno na određene kulture ili nacije, socioekonomski status ili geografsku lokaciju – ono je univerzalni problem koji zahteva kolektivnu akciju i posvećenost da se gradi svet u kom svako može da živi bez straha i nasilja.



Partneri Rakuten Viber na ovom projektu su WHO – Svetska zdravstvena organizacija; Fempower, platforma koja za cilj ima osnaživanje žena kako bi ostvarile finansijsku nezavisnost; Tampon Zona, podkast i platforma koju je pokrenula i vodi Iva Parađanin; Ne posmatraj, reaguj, udruženje muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama i platforma Original, koju je osnovala Fondacija Novak Đoković.

Takođe, na Rakuten Viber Srbija zvaničnom kanalu, koji broji više od milion i po članova, predstavljena je platforma Safe City, na kojoj žene mogu anonimno da prijave ako su preživele seksualno nasilje, ili neku drugu vrstu nasilja u javnom prostoru.










Poznato je da žene često ćute o svojim iskustvima, iz stida ili jer smatraju da im se neće verovati, a uglavnom nisu spremne za mučan proces koji ih čeka ukoliko pravdu zatraže na sudu. Prema procenama svega 30% slučajeva se uopšte prijavi, a najveći broj prijava se odbaci usled nedostatka dokaza. Ipak, kako bi postojali približno tačni podaci o obimu nasilja koje žene doživljavaju, a potom kako bi moglo da se utiče i na promenu politika i odnosa prema ovom problemu, što treba da dovede do toga da žene budu zaštićenije i u javnom prostoru i u svojim domovima, važno je da što više žena podeli svoja iskustva – makar i anonimno. Stoga, platforma SafeCity.in je siguran prostor za sve žene koje reše da progovore o svojim bolnim iskustvima.

Rakuten Viber nastaviće da pruža podršku ženama kroz različite aktivnosti i alate unutar aplikacije, kreirane sa posebnim fokusom da odgovore na jedinstvene potrebe i izazove sa kojima se žene suočavaju, pružajući im adekvatna rešenja i podršku.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>