Zdravlje

Ljubav

Kako da poništite ceo dan sedenja? Nauka je i to izračunala!

Prekomerno sedenje nije dobro, a kako da poništite ceo dan sedenja? Koliko treba da vežbate i kako? Nauka je i to izračunala!

Kako da poništite ceo dan sedenja? Nauka je i to izračunala! Svet Plus





Previse vremena provedenog u sedećem položaju nije baš najbolje za nas, to svi znamo. Međutim, obaveze kao što su posao, prevoz, sastanci, teraju nas da veći deo dana provedemo vezani za stolicu. Naučnici su se potrudili da pronađu način da se postigne ravnoteža.

Preporučuju da provedemo 30 do 40 minuta u aktivnom treningu, gde ćemo se dobro oznojiti i umoriti, kako bismo smanjili negativne efekte dugotrajnog sedenja na naše zdravlje. Istraživanje navodi da je dovoljno 40 minuta fizičke aktivnosti umerenog do jakog intenziteta svakog dana da bi se ublažile štetne posledice 10 sati mirovanja. 


Ovo istraživanje se oslanja na veliku studiju iz 2020. godine koja sumira devet prethodnih istraživanja s ukupno 44.370 ljudi u četiri različite zemlje, a koji su koristili različite fitnes trackere.

Analiza je pokazala da rizik od smrti među osobama koje veći deo dana provode sedeći raste kako se smanjuje vreme posvećeno fizičkoj aktivnosti umerenog do jakog intenziteta. Aktivni pojedinci koji vežbaju oko 30-40 minuta dnevno imaju sličan rizik od smrti kao i oni koji provode manje vremena u sedećem položaju, pokazuje istraživanje.

 

Sara Ćirković, mlada devojka koja menja sliku o boksu!








Aktivnosti srednjeg intenziteta poput vožnje bicikla, brze šetnje i baštovanstva mogu značajno smanjiti rizik od prevremene smrti, a podaci su prikupljeni putem uređaja za praćenje aktivnosti, što dodatno potvrđuje verodostojnost studije.

Ova studija je predstavljena zajedno s globalnim smernicama Svetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine o fizičkoj aktivnosti i sedentarnom ponašanju. Istraživač Emanuel Stamatakis s Univerziteta u Sidneju naglašava da je bilo koja fizička aktivnost bolja od nijedne. Predlozi za aktivniji život uključuju hodanje uz stepenice umesto lifta, igru s decom i kućnim ljubimcima, jogu, ples, obavljanje kućnih poslova, šetnju i vožnju biciklom.

Stamatakis takođe savetuje da ako niste vežbali ranije, možete početi s kraćim treninzima. Dok se čeka više informacija, ostaje otvoreno pitanje koliko tačno sedenja je previše. Ovo polje istraživanja brzo napreduje, pa se nadamo da ćemo uskoro imati više odgovora.

Čitajte SVET PLUS na Google vestima.
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>