Ostalo

Sme�no

Sveti Đorđe ili Đurđic je praznik koji se uvek obeležava 16. novembra! (VIDEO)

Sveti Đorđe - Đurđic je praznik koji se uvek obeležava 16. novembra i posvećen je prenosu moštiju svetog velikomučenika Georgija. Na ovaj dan koji nije crveno slovo ne rade se teški poslovi.

Sveti Đorđe ili Đurđic je praznik koji se uvek obeležava 16. novembra! (VIDEO) Screenshoot/Youtube

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 16. novembra obeležavaju veliki praznik Đurđic, koji Srbi često slave kao krsnu slavu.


Sveti Đorđe je praznik koji se uvek obeležava 16. novembra i posvećen je prenosu moštiju svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke i to po njegovoj želji koju je saopštio pred smrt jednom slugi.
 

Slani korneti: Najlepše predjelo na slavskoj trpezi! ! (RECEPT)

Običaji za Đurđic


Običaji na ovaj veliki praznik su da se "žrtvuje" odnosno zakolje crni petao ili crno jare i to u strogoj tišini, kako bi se domaćin zaštitio od vukova.

Običaji su nastali zbog toga što se od Đurđica pa do praznika Svetog Mrate 24. novembra nazivaju Vučji dani (Mratinci), a Sveti Mrata je upravo zaštitnik vukova.


Praznik posvećen Svetom Đorđu za razliku od Đurđevdana, nije obeležen kao crveno slovo ali je veoma važan i poštovan praznik među vernicima, pa se tako ni na ovaj dan ne rade teški poslovi, niti  ručni radovi.
Strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti i cele sledeće godine.

 

Slavski kolač na lak način! Recept za početnike! 


 
 

Potreban vam je čvrst šlag za tortu ili kolač? Pratite recept!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>