Zdravlje

Ljubav

Stručnjaci upozoravaju! Mladi oboljevaju od smrtonosne bolesti!

Stručnjaci upozoravaju da mladi sve više oboljevaju od smrtonosne bolesti, za koju zapravo krive internet i društvene mreže! Broj ugroženih osoba do 18 godina skočio sa 1,700 u 2010. godini na 4,500 prošle godine.

Stručnjaci upozoravaju! Mladi oboljevaju od smrtonosne bolesti! Svet Plus






Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajući porast broja mladih osoba sa poremećajima u ishrani, ističući da društvene mreže i promocija dijeta od strane poznatih ličnosti igraju ključnu ulogu u ovom trendu. Tokom poslednjih deset godina, broj tinejdžera i dece hospitalizovane zbog ovih poremećaja dramatično se povećao. U 2010. godini, broj ugroženih osoba do 18 godina bio je 1,700, dok je prošle godine dostigao visokih 4,500. Još alarmantnije je što se broj ugrožene dece mlađe od 13 godina utrostručio od 2010. godine, skočivši sa 74 na 229.




Odgovorno se pripisuje ovom porastu uticaj društvenih mreža i kulture dijeta popularizovane od strane poznatih ličnosti. Posebno su uznemirujuće takozvane internet "pro ana" stranice koje aktivno promovišu anoreksiju, kako navodi "Daily Mail".



Naglašava se potreba za prilagođavanjem obrazovanja zdravstvenih radnika kako bi bolje prepoznali znakove poremećaja u ishrani kod mladih osoba. Dr. Agnes Ajton sa "Royal College of Psychiatrists" u Londonu ističe da je primećen porast dece koja se drže dijeta, te da saveti o gubitku kilograma jače utiču na mlade nego na odrasle. Upozorava se i na grupe na društvenim mrežama koje promovišu nezdravo ponašanje, posebno kada to rade slavne osobe koje su uzor deci.

Važno je napomenuti da nisu samo devojčice u riziku. Prošle godine, u bolnicu je primljeno šest devojčica mlađih od devet godina i deset dečaka iste starosne dobi. U kategoriji od deset do dvanaest godina, primljeno je 186 devojčica i 27 dečaka.










Poremećaji u ishrani predstavljaju jedne od najznačajnijih mentalnih poremećaja, amladi sve više oboljevaju od ove smrtonosne bolesti.

Tom Kvin, član humanitarne organizacije "Beat", ističe da društvene mreže nisu jedini uzrok poremećaja u ishrani, ali da imaju posebno štetan uticaj na one koji već pate od ovih poremećaja. On naglašava da sadržaj na "pro ana" i "pro mia" stranicama dodatno podstiče bolest kod osoba koje se sa njom bore, i da je lako dostupan. Kvin dodaje da bi platforme društvenih mreža trebale preduzeti korake kako bi sprečile širenje ovakvog sadržaja, slično kao što se to radi sa slikama samopovređivanja.

Ema Tomas, izvršni direktor udruženja "Young Minds", ističe da je za decu i mlade i dalje izuzetno teško dobiti pomoć pre nego što situacija postane kritična. Ona naglašava važnost rane intervencije u otkrivanju poremećaja u ishrani kako bi se povećale šanse za potpuno ozdravljenje. Tomas apeluje na vladu da stavi rano prepoznavanje ovih problema kao prioritet i obezbedi da svako dete dobije potrebnu pomoć na vreme.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>