Recepti

Ljubav

Slavski kolač na lak način! Recept za početnike!

Saznajte kako da napravite savršen slavski kolač na lak način, recept je i za početnike. Nema brige da neće uspeti, samo pratite korak po korak i testo će biti kao iz pekare.

Slavski kolač na lak način! Recept za početnike! najlepsi slavski kolac






Možda do sada niste koristili zajedno svež kavasac i prašak za pecivo ali ovaj slavski kolač se upravo tako priprema. Evo šta vam je potrebno za testo:



1 kilogram mekog brašna tip 400 
400 militara vode 
100 militara  mleka 
50 grama otopljenog  maslaca 
20 grama svežeg kvasca 
2 jajeta

kašičica šećera
kašičica soli 
pola kašičice praška za pecivo





 

Ovaj slavski kolač uspeva svima! (RECEPT)










Priprema slavskog kolača:

U nekoj maloj činijici razmrvite kvasac i onda dodajte kafenu kašičicu šećera i 100 mililitara mlakog ( nikako vrućeg)  mleka. Promešajte i ostavite da se kvasac rastopi i naraste. Trebaće oko 10 minuta.



Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i solju.

Kada vam kvasac naraste sipajte ga u veću posudu gde ćete mesiti slavski kolač, pa dodajte ostale tečne sastojke:  voda, jaja i otopljeni maslac. Zatim dobro sjedinite. 

U ovu tečnost koju ste dobili, polako dodajte brašna uz stalno mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Dok je to moguće mešajte varjačom, a kada postane gusto mesite rukama malo, pa ga isipajte na radnu površinu i nastavite da mesite razvlačeći ga i rolajući, okrenuti na drugu stranu pa ponoviti postupak.

Ovako će vam testo za slavski kolač biti mekano i vazdušasto. Kada se više ne lepi, stavite ga u neku veću posudu, prekrijte čistom krpom i ostavite da raste bar pola sata na nekom toplom mestu.


Pripremite neku dublju posudu za pečenje, kako bi vam slavski kolač ravnomerno narastao dok se peče. Na dno stavite papir za pečenje koji ste isekli po veličini dna šerpe. Stranice šerpe dobro nauljite ili namažite obilno maslacem.


Odvojite deo testa za pletenice, a ostatak premesite, napravite veliku jufku te spustite u šerpu. Možete testo podeliti i na 5 jufki, jednu stavite u sredinu, a ostale 4 okolo.


Napravite pletenice, stavite oko kolača i na kolač, formirajući krst. Pustite da kolač lepo naraste, kako kasnije u rerni ne bi pucao. Namažite ga lagano žumancem pomešanim sa uljem. I naređajte ukrase.


Recept kako da napravite ukrase za slavski kolač možete naći OVDE.



Napomena: Slavski kolač nemojte peći previše blizu gornjem grejaču jer može popucati.

 

Slavski kolač na lak način! Recept za početnike!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>