Ostalo

Sme�no

Lučindan: Tradicija, verovanja i pogled u zimu! (VIDEO)

Danas, dok srpski vernici slave Svetog Luku, tradicija oživljava s brojnim narodnim verovanjima koja predviđaju zimu. Ovo je vreme kada se prošlost susreće sa sadašnjošću, a običaji poput puštanja ovnova i posmatranja stoke na Lučindan imaju duboko ukorenjeno značenje. Otkrijte kako Sveti Luka postaje vezivno tkivo između tradicije i savremenosti, donoseći sa sobom priče o isceljenju, vremenu i prirodi.

Lučindan: Tradicija, verovanja i pogled u zimu! (VIDEO) Screenshoot/Youtube







Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Luku, a mnogi domaćini obeležavaju svoju krsnu slavu. Povezano sa ovim svecom i praznikom postoje fascinantna narodna verovanja.

Lekarska profesija danas slavi Svetog Luku kao zaštitnika lekara i medicinara. Vernici pravoslavne veroispovesti veruju u čudotvornu moć svetiteljevih moštiju, sposobnih da iscele i najteže bolesti. Sveti Luka je poznat po svojoj nesebičnosti, lečeći ljude besplatno.







Lučindan je tradicionalno smatran danom kada se predviđa zima. Naši preci su verovali da će duža, oštrija i teža zima nastupiti ako ovce nisu poslušale ovnove tog dana. Ovaj običaj obuhvatao je puštanje ovnova da nagnaju ovce, a otpor ovaca predstavljao je predskazanje vremena. Domaćini su često čašćavali čobane pita, nazivanih "pazarice".

I danas se često koristi izreka: "Sveti Luka, sneg do kuka", koje podseća na tradicionalno verovanje. Veruje se da je rano jutro Lučindana ključno za predviđanje zime, gde položaj stoke može odrediti karakter sezone. Ako ovce podviju noge, očekuje se oštra zima i loša godina, dok opružene noge ukazuju na blagu zimu, dobru godinu i obilnu letinu.










U prošlosti, u Srbiji su torovi s ovcama na Lučindan opasivani crvenim koncem kako bi se zaštitile od vukova. U Crnoj Gori, veruje se da stopalo Svetog Luke, čuvano u tamošnjem manastiru, ima isceliteljsku moć za oči. Takođe, nebeska duga se smatra pojasom Svetog Luke u crnogorskom folkloru.




Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>