Ostalo

Sme�no

Pravoslavni vernici 27. oktobra obeležavaju Svetu Petku!

Pravoslavni vernici 27. oktobra obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Veruje se da postoji greh koji svetiteljka ne prašta, pa pogledajte koja su to verovanja i običaji na ovaj dan.

Pravoslavni vernici 27. oktobra obeležavaju Svetu Petku! Screenshoot/Youtube





Veruje se da je Sveta Petka velika svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima, te joj se upućuju molitve za spas od nevolja i problema. Postoji i nekoliko svedočenja o čudima Svete Petke, dok u nekim od priča ona teško kažnjava one koji ne poštuju pravila. Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.


Verovanje kaže da na dan Svete Petke nikako ne bi smelo da se pere veš i šije, niti da se obavljaju teški poslovi. Ovo verovanje se posebno odnosi na žene.










Oni koji imaju zdravstvenih problema, sutra bi trebalo da odu u crkvu i umiju se vodom sa česme ili izvora koji se nalazi u blizini svetinje.


Sveta Petka obično teši i blaži vernike ako joj ukazuju poštovanje i posećuju njenu crkvu. Nekad im donosi vesti o ozdravljenju, ali istupa i kao vesnik propasti i opominje što krše post petkom ili što rade nedeljom i praznikom.


Veruje se da se Prepodobna Mati Paraskeva javlja u snovima da upozori vernike, a na njen dan - 27. oktobra mnogi je prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan, zatim popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj.








Dan upokojenja obeležen je crnim podebljanim slovom i predstavlja ne samo veliki hrišćanski praznik, već i jednu od najčešćih krsnih slava u srpskom narodu. Mnogi vernici smatraju je svojom zaštitnicom, posebno žene, deca i stari i slave kao preslavu po svim slavskim običajima.


Pored hramova Svete Petke često se nalaze izvori lekovite vode koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.




 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>