Ostalo

Sme�no

Oni koji obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice treba da izgovore ove reči!

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore određene reči. Pogledajte koja su to verovanja i običaji vezani za ovaj dan.

Oni koji obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice treba da izgovore ove reči! Screenshoot/Youtube





Presveta Bogorodica je oduvek bila nebeska zaštita Hrišćana, čije pokroviteljstvo se slavi u znak sećanja na jedinstveni događaj. Naime, pre tačno 911 godina, tokom svečanog bdenja u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu, sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem svedočio je neobičnom viđenju.

U četiri sata posle ponoći, Presveta Bogorodica se javila okupljenom narodu, obučena u zlatokrasnu porfiru, sa rasprostrtim omoforom (pokrovom) koji simbolizuje njen zaštitnički gest prema Hrišćanima. Ova božanska pojava obasjana je prisustvom apostola, svetitelja, mučenika i devica.










Verovanje u moć njenog pokrova oduvek je bilo duboko ukorenjeno među vernicima. Kroz molitve i umilostivljanje Boga, Bogorodica je bila neizostavni oslonac u ratu i miru, u nevoljama i radostima. Mnoge žene, inspirisane ovim praznikom, poste i mole se za blagoslov deteta, dok majke mole za zdravlje svoje dece.

Na dan Pokrova, obavezno je izgovoriti reči "Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim", jer se veruje da onaj koga Bogorodica obuhvati svojim pokrovom postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile. Ovo slavlje ostaje duboko ukorenjeno u duhovnom životu Pravoslavnih vernika, podsećajući ih na ljubav i zaštitu Presvete Bogorodice.






 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>