Ostalo

Sme�no

Ko ćuti na javi priča u snu! Evo sa čime je povezana somnilokvija!

Ovaj poremećaj se može povezati sa preteranom stimulacijom nervnog sistema... Ko ćuti na javi priča u snu! Evo sa čime je povezana somnilokvija!

Ko ćuti na javi priča u snu! Evo sa čime je povezana somnilokvija! Svet Plus






Govor u snu često stvara zagonetku u našem svetu snova, ali stručnjaci tvrde da je on često rezultat stresa, briga i česte upotrebe pametnih uređaja pre spavanja.

Somnilokvija, ili pričanje u snu, spada u širok spektar poremećaja spavanja, zajedno sa mesečarenjem i noćnim strahovima. Britanski istraživači ističu da se ova pojava češće javlja kod perfekcionista i onih koji izbegavaju direktno izražavanje svojih misli.

Doktorka Nerina Ramlakan, stručnjak za san iz Velike Britanije, ukazuje na mogućnost povezanosti somnilokvije sa preteranom stimulacijom nervnog sistema, koja može proizaći iz upotrebe pametnih uređaja i prekomernog unosa kofeina pre spavanja.



 

Čarobna bela plazma torta! (RECEPT)












Profesor Džim Horn, direktor Centra za istraživanje spavanja na jednom univerzitetu, objašnjava da se pričanje u snu dešava tokom "lakog" sna, dok tonemo u duboki san nakon 70 do 90 minuta. Govor u snu nije direktno povezan sa snovima, već se javlja tokom faze lagane svesti, kada misli lutaju slobodno. Horn opisuje ovo kao "trabunjanje zbunjenog uma."

Nije retkost da deca takođe pričaju u snu, a kako odrastaju, anksioznost i stres mogu ponovo pokrenuti ovu pojavu. Horn preporučuje da oni koji često doživljavaju govor u snu, posebno odrasli, razgovaraju sa stručnjakom kako bi razrešili svoje brige i smanjili stres koji može uticati na kvalitet njihovog sna.


Oni ljudu koji imaju neku tajnu, koja ih muči ili imaju konstantan strah da se to ne otkrije, neretko u snu mogu pričati o tome. Nekada čak i sasvim jasno i razgovetno, pominjući čak i imena i mesta.
 

Crnac u belom, starinski kolač na kome su mnogi odrasli! (RECEPT)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>