Lepota

Ljubav

Kosa, koža, nokti: Dovoljan je želatin, sve ostalo možete baciti!

Da vam kosa, koža i nokti budu savršeni, dovoljan je goveđi želatin, sve ostale proizvode, kažu možete baciti. Čak i suplemente kolagena, koji su sada apsolutni hit u svetu pa i kod nas.

Kosa, koža, nokti: Dovoljan je želatin, sve ostalo možete baciti! Svet Plus






Živimo u vremenu gde je opsesija beauty preparatima postala nezaobilazna. Svaki čas se pojavljuje novi proizvod koji tvrdi da je čudotvoran u očuvanju zdrave i mlade kože, duge kose i jakih noktiju. Ne možemo odoliti iskušenju da isprobamo sve što čujemo. 


U poslednje vreme, suplementi kolagena su apsolutni hit. Oni se predstavljaju kao eliksir mladosti, vraćajući sat unazad i sprečavajući kožu da pokaže znakove starenja.

Iako se često ističu brojne prednosti ovih suplemenata, istraživanja o efikasnosti ovog proteina su u toku, a stručnjaci imaju podeljena mišljenja. Nutricionistkinja Branka Mirković naglašava da je kolagen najefikasniji kada se koristi kao dodatak ishrani i kombinuje sa namirnicama koje podstiču stvaranje aminokiselina, neophodnih za podmlađivanje i poboljšanje elastičnosti kože. 

Na vrhu liste takvih namirnica je bujon od kostiju i mesa, uključujući goveđe, pileće, i riblje meso sa dodatkom raznovrsnog povrća. Samo kuvanje ovih sastojaka u hladnoj vodi može stvoriti bujon bogat kalcijumom, fosforom, magnezijumom, kolagenom, glukozaminom i ostalim aminokiselinama.

S druge strane, već ste verovatno čuli za goveđi želatin, koji je takođe sastavljen od aminokiselina sa brojnim koristima. Ovaj prah, uglavnom napravljen od goveđe kože, dobija se iz kolagena, strukturnog proteina prisutnog i u ljudskom telu. Goveđi želatin je odličan izvor proteina i može se koristiti za zgušnjavanje prilikom kuvanja i pečenja. Bezbojan i bez ukusa, ovaj rastvorljiv protein se dobija od kolagena i često se koristi kao osnova za pripremu želea.












Važno je napomenuti da suplementi goveđeg želatina u prahu ne sadrže govedinu, već se nazivaju goveđi zbog porekla kolagena iz krava. Najkvalitetniji suplementi potiču od govečeta koje se hrani travom i uzgaja na pašnjacima. Kolagen se izoluje kuvanjem i zagrevanjem, stvarajući goveđi želatin.





Prednosti upotrebe goveđeg želatina su brojne:



 
  • Podstiče zdravlje zglobova
  • Pomaže u održavanju zdravlja creva i varenja
  • Utiče pozitivno na mišićnu masu
  • Smanjuje osećaj gladi
  • Poboljšava zdravlje kostiju
  • Kontroliše nivo šećera u krvi
  • Podržava kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i učenje
  • Pomaže u bržem oporavku posle fizičke aktivnosti
  • Održava zdravu i mladalačku kožu
  • Doprinosi zdravoj kosi i jakim noktima
  • Podstiče kvalitetan san





 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>