Lepota

Ljubav

Za zdrav rast kose, nekoliko vitamina i minerala igra ključnu ulogu!

Za zdrav rast kose, nekoliko vitamina i minerala igra ključnu ulogu, a ako vam kosa preterano opada, postoji mogućnost da je zbog nedostatka nekog od njih.

Za zdrav rast kose, nekoliko vitamina i minerala igra ključnu ulogu! Svet Plus






Evo nekoliko vitamina i minerala koji su važni za rast kose:



Vitamin A: Vitamin A je ključan za proizvodnju sebuma, prirodnog ulja koje održava kosu hidriranom. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do suve kože i kose.

Vitamin C: Vitamin C je antioksidans koji pomaže u jačanju vena koje opskrbljuju kosu. Takođe igra ulogu u proizvodnji kolagena, važnog za zdravu kosu.

Vitamin E: Ovaj vitamin takođe deluje kao antioksidans i pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u vlasištu, što može potaknuti rast kose.

Vitamin D: Nedostatak vitamina D može uzrokovati gubitak kose. Dobra količina sunčeve svetlosti i unos hrane bogate vitaminom D mogu pomoći u održavanju zdrave kose.

Vitamin B kompleks: Vitamini B kompleksa, uključujući biotin (vitamin B7) i niacin (vitamin B3), igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave kose. Biotin je posebno poznat kao "vitamin za kosu" i pomaže u jačanju vlasi i poticanju rasta kose.

 

Nećete osećati glad! Ova obrok salata topi kilograme! (RECEPT)



Gvožđe: Nedostatak gvožđa može uzrokovati gubitak kose, pa je važno osigurati adekvatan unos ovog minerala.

Cink: Cink pomaže u održavanju zdrave funkcije folikula kose.

Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i semenkama, mogu poboljšati zdravlje vlasišta i podstaknuti rast kose.



Važno je napomenuti da je prekomeran unos određenih vitamina i minerala takođe mogao imati negativne efekte, zato se pre uzimanja dodataka ishrani ili velikih promena u ishrani uvek konsultujte sa lekarom ili stručnjakom za ishranu kako biste utvrdili vaše konkretne potrebe i osigurali uravnoteženu ishranu. 


Takođe, faktori kao što su genetika, opšte zdravstveno stanje i pravilna nega kose takođe igraju važnu ulogu u rastu kose.

 

Kivi smanjuje nadutost, ako ga jedete za doručak osetićete niz prednosti!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>