Region

Svet

Potresna ispovest Branke Katić o bolesti u porodici!

Potresna ispovest glumice Branke Katić o bolesti u porodici, odnosno bipolarnom poremećaju njene majke sa kojim su se teško nosili jer ona u početku nije želela da prihvati svoju bolest i da uzima terapiju.

Potresna ispovest Branke Katić o bolesti u porodici! Screenshoot/Youtube







Glumica Branka Katić prvi put je otvorila dušu o bolnoj temi i svom teškom odrastanju. Sa deset godina je bila suočena sa bolešću svoje majke. Kako je sama opisala, njena majka se osetila toliko umorno „kao da je svet iscedio sve što je imala u sebi:


"Tata, moja starija sestra i ja u prvi mah smo bili u čudu. Nismo znali što se dešava. Kao da je odjednom postala neka druga osoba. Pre toga je bila vesela i nežna mama. Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled, svega ju je bilo strah. I nije želela pomoć. Dugo je odbijala da odemo kod lekara, kasnije je vrlo teško prihvatila da mora redovno uzimati terapiju, zauvek." - počinje potresnu ispovest Branka i dodaje da je primećivala nagle promene kod nje:


"Najviše me plašio taj njen pogled i odsutnost, zatvorenost, nesposobnost da podeli svoju muku s nama i oseti bilo kakve lepe osećaje. Plašila sam se hoće li se ikada uspeti vratiti i opet biti ona moja mama koju volim i znam."













Branka Katić kaže da njena majka nije mogla da prihvati svoju bolest, niti je htela da ide kod lekara, ništa je je nije interesovalo:

"U fazi depresije potpuna otuđenost, izgubljenost, nemogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti. Ništa je nije interesovalo, nije htela da bilo ko dolazi. A nije htela ići kod lekara jer je bilo sramota što se tako oseća. Imala je veliku nervozu svakog jutra, ništa nije znala, ni šta želi, ni kako sebi da pomogne, a misli su joj lutale kao u nekom labirintu bez izlaza, svaka aktivnost je predstavljala problem."


Kako kaže Branka tu su bile i faze ogromne energije i ushićenja kada je bila izuzetno naporna:


"U plus fazama je umela biti jako naporna, na sasvim drugi način. Tada je bila poput sile koju nito ne može obuzdati. Nije spavala, bila je na momente i jako razdražljiva, ali je par puta i imala herojske podvige. Recimo, uplakanom ocu devojčice iz Irana pomogla je da nađe dobrog hirurga za operaciju kćerke u Beogradu."



Bez obzira na bolest svemu njeni roditelji su ostali zajedno:

"Uprkos tako lošim periodima, do kraja su ostali zajedno. Znala sam osetiti tu njenu tugu, razumeti da sviet može izgledati i nesavršeno i ružno. Trudila sam se da je nikada ne krivim. Kada sam malo kasnije naučila da je bipolarna depresija pre svega hemijski poremećaj, bilo mi je još više žao što prolazi kroz sve to."


Poslednjih dvanaest godina života njenu majku lečila je vrsna psihijatrica i to je bila sreća za porodicu:


"Ta stigma i danas postoji. Kada vas nešto zaboli, odmah idete lekaru, ali kada vas stignu duševne boli, ne tražite pomoć. Jer vas je strah što će drugi reći, da ne ispadne da ste poludeli. Posljednjih 12 godina maminog života imali smo sreću da je leči vrsna psihijatrica Nađa Marić Bojović. Mama je imala poverenja u nju, osećala neku vrstu konekcije, a doktrorka Nađa je znala pravom terapijom mamu održavati u funkcionalnom stanju čak i u fazama depresije."












Branka Katić je priznala da i sama posećuje psihologa jer ne želi da izbriše to što oseća već želi da razume zašto se tako oseća:

"Zbog gomile lekova koje je naša mama celi život pila, bila sam oprezna i smatrala da ne želim antidepresive dok god mogu normalno funkcionisati. Rekla sam psihoterapeutkinji u Los Anđelesu da ne želim izbrisati to što osećam, već želim razumeti zašto se tako osećam. Išla sam na razne metode psihoterapije, i uvek bi mi pomogle da negujem i produbim svoju emotivnu pismenost. Mentalna higijena je izuzetno važna za mentalno zdravlje. 

Naše odrastanje, odgoj i obrazovanje, usvojeni mehanizmi razmišljanja i ponašanja često nas znaju iznova vezati u isti čvor. Na psihoterapiji naučiš to da prepoznaš i nađeš novi, zdraviji ugao gledanja na svet."



Glumica je dala i savet kada je u pitanju ova bolest:


"Za bipolarni poremećaj je najvažnije naći terapiju koja ti odgovara, što nije jednostavno, kao i biti disciplinovan u uzimanju iste, ne menjati ništa sam. I ne zaboraviti da su faze i plusa i minusa, kao i sve u životu, prolazne. Dragoceno je moći oslušnuti sebe, i zatražiti pomoć lekara čim osetiš da ti terapija koju koristiš više ne prija. Za depresiju kažu da je bolest duše i naša duša nam kroz bolest nešto govori. U prilično nehumanom haosu današnjice, u sveopštoj jurnjavi za materijalnim, premalo se brine o duši. U našem društvu nema tolerancije, međusobnog uvažavanja ili odgovornosti, sistem ne brine o pojedincu, osnovne ljudske vrednosti potpuno su skrajnute, pa je više nego ikad normalno osećati i tugu, i usamljenost, i otuđenost. Ako ti osećaji krenu da nas parališu, neophodno je potražiti pomoć stručnjaka." - završila je svoju ispovest za "Telegram.hr", Branka Katić.
 

Ortoreksija, ozbiljan poremećaj u ishrani! Da li imate ove simptome?

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>