Zdravlje

Ljubav

Ojačajte imunitet i spremite se za zimu!

Šta je dobro jesti u septembru? Šta nam to plodovi prirode donose što trebamo obavezno da iskoristimo?! Ojačajte svoj imunitet i spremite se za zimu! 

Ojačajte imunitet i spremite se za zimu! Svet Plus





Septembar je mesec koji nas lagano uvodi u predivnu jesen, ali i podseća na to da nam se zima bliži, pa  je pravi trenutak da počnemo da razmišljamo o očuvanju zdravlja i jačanju imuniteta kako bismo se spremili za hladne zimske dane i sve bolesti koje često prate taj period. 

Evo nekoliko saveta o tome šta je dobro jesti tokom meseca septembra i kako iskoristiti blagodeti plodova prirode u cilju očuvanja i jačanja imuniteta.


Jesen je vreme kada priroda obiluje raznim voćem i povrćem, a mi bi trebalo da iskoristimo tu priliku da napunimo naše tanjire vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ako želite da ojačate svoj imunitet, evo nekoliko namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu u septembru.
 

Zdrava zimnica: Sačuvaćete bogatstvo vitamina do sledeće godine!



 




Jabuke: Ovo voće je pravo bogatstvo vitamina C i vlakana. Vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i pomaže telu da se bori protiv infekcija. Takođe, vlakna iz jabuka doprinose očuvanju zdravlja creva. Sveže jabuke ili pripremljeni kompot mogu postati vaša svakodnevna poslastica.

Narandže: Još jedan izvor vitamina C su narandže. Osim što čuvaju lekara daleko od vas, narandže su osvežavajuće voće koje će vas hidrirati i osnažiti. Sok od narandže ili samo obična narandža za užinu mogu znatno poboljšati vašu otpornost na bolesti.

Bundeva: Ova jesenja poslastica nije samo ukusna već i izuzetno hranljiva. Bundeva je bogata beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A u našem organizmu. Vitamin A je važan za očuvanje zdravlja očiju i kože. Možete je koristiti za pripremu raznih jela, kao što su čorbe, pire ili kolači.

Kupus: Kupus je povrće koje je obilato dostupno u jesen. On je bogat vitaminom K, koji je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, kupus je dobar izvor vitamina C i vlakana. Pripremite sebi ukusnu salatu od kupusa ili varivo i osigurajte organizmu potrebne nutrijente.

 

Boje i privlačenje novca! Da biste ojačali taj tok, primenite i sledeće savete!



 




Tikvice: Tikvice su niskokalorično povrće bogato vlaknima, vitaminima A i C, te mineralima kao što su kalijum i magnezijum. Ovo povrće pomaže očuvanju zdravlja srca i poboljšava probavu. Možete ih pripremiti na različite načine, kao što su pržene tikvice, čorba od tikvica ili pečene tikvice sa začinima.

Borovnice: Iako su često povezane sa letnjim mesecima, septembar je još uvek sezona za ovu ukusnu voćku. One su bogate antioksidansima koji pomažu našem organizmu da se brani od slobodnih radikala i infekcija. Istraživanja su pokazala da borovnice mogu čak da poboljšaju pamćenje i kognitivne funkcije.

Kesten: Kesten je jesenji delikates, a takođe je i zdrav izbor. Bogat je vitaminima B grupe, folnom kiselinom, vlaknima i mineralima kao što su bakar i mangan. Kesten se može peći ili kuvati, a njegov slatki ukus će vas sigurno osvojiti.

Suvo voće i orašasti plodovi: Bademi, orasi, suve šljive i suve kajsije su odličan izvor energije i hranljivih materija. Orašasti plodovi sadrže zdrave masti i proteine, dok suvo voće pruža prirodan šećer i vlakna. Možete ih konzumirati kao međuobrok ili dodatak vašem doručku.






 



Kao što i sami vidite, priroda nam nudi obilje izbora kada je reč o zdravim namirnicama koje možemo jesti u septembru kako bi osnažili imunitet. Uz redovnu konzumaciju predloženih namirnica, ne zaboravite i na hidrataciju, vežbanje ali kvalitetan san, jer su ovi faktori takođe jako važni za zdrav imunološki sistem.

Bitno je napomenuti da se ne ograničavate samo na ishranu kada razmišljate o jačanju imuniteta!

 Mentalno zdravlje igra takođe važnu ulogu. Stres i anksioznost mogu oslabiti imunološki sistem, pa se potrudite da se opustite i bavite aktivnostima koje vas ispunjavaju.



Septembar je idealno vreme da počnete razmišljati o svojoj ishrani i načinima kako da ojačate svoj imunitet. Plodovi prirode su tu da nam pomognu u tom cilju, ali se ne zaboravite brinuti o svim aspektima svog zdravlja. Imajte na umu da su pravilna ishrana, fizička aktivnost, dobar san i briga o mentalnom zdravlju, zajedno deo jednog sveobuhvatnog pristupa očuvanju imunološkog sistema.

Zato, dok uživate u jesenjim plodovima prirode, razmislite i o drugim zdravim navikama koje će vam pomoći da ostanete vitalni i otporni na bolesti. Ovo je vreme kada priroda menja svoje boje, ali i mi možemo promeniti svoje navike kako bismo ostali zdravi i srećni.

Neka vam septembar bude podsetnik da je briga o vašem telu i umu investicija u dugoročno zdravlje. Uz malo truda i pažnje, možete se pripremiti za sve što dolazi i uživati u svim čarima jeseni.


 

Tri frizure za dame u pedesetim! Pretvoriće ih u holivudske dive!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>