Zdravlje

Ljubav

Baka Hjarija ima 90 godina, sama je svoj doktor! Pogledajte njene savete!

Baka Hjarija ima 90 godina, sama je svoj doktor, živi u selu Orahovica kod Zenice i obavlja sve kućne poslove! Pogledajte njene savete za zdraviji život!

Baka Hjarija ima 90 godina, sama je svoj doktor! Pogledajte njene savete! Screenshoot/Youtube




Njena kuća je prava riznica prekrivača i drugih divnih ručno izrađenih umetničkih dela. Baka Hajrija se ne umara, dok mnogi misteriozno traže odgovor na tajnu njenog neiscrpivog duha i energije:


"Kafu pijem samo izjutra, a tokom dana ne. Ja pritisak nikad nisam imala, ni visok, ni nizak. Rutina koju praktikujem izgleda da odgovara mom organizmu. Znate šta treba izjutra uraditi, ko god hoće da izbegne žgaravicu - izjutra kad trebate popiti kafu, obavezno koru hleba pojedite, jer hleb pokupi svu kiselinu iz želuca. Ja sam sama svoj doktor. "- ispričala je Hajrija koja godinama pribegava prirodnim lekovima:


"Rodila sam šestoro dece, a nikad u bolnicu nisam otišla da se porodim. Sama sam rodila decu, nije bilo ni babica. Žene su se porađale na senu, ležale su na senu posle porođaja, dok se ne pročiste. Svaki miris i svaki lek iz tih trava išao je u ženu. E baš zato su priošnje žene zdravije bile." - kaže ova baka.


Baka naglašava kako su nekada svekar i svekrva uživali veći ugled i poštovanje nego što to vidimo danas. S nostalgijom priča o tome kako su se devojke nekada odnosile prema svojim budućim muževima:


"Ja sam svekrvu zvala majkom. Pre su se svekrve poštovale, kao i svekar. A danas, devojke pitaju momke "Imaš li stari nameštaj?" - kad ima i majku i oca, to je njima "stari nameštaj", neće se ona za njega udati, ma kakvi. Danas devojke na ulici spopadaju momke i ljube ih, pa čekaj nek on tebe prvo poljubi. Pre su devojke bile interesantnije, nije bilo golotinje. Pre nisi smela leći sa svojim mužem, dok se ne venčate - to se toliko gledalo."


"Mlada je morala slušati svekra i svekrvu, nije smela da uradi ništa na svoju ruku, a niti je smeo njihov sin. Današnjim mladama je super, ne moraju svašta da trpe, ne žive u zajednici."

Baka Hajrija je oduvek bila osoba koja je pridavala veliku važnost svom izgledu, i to se nije promenilo ni danas:



"Ja se i dan danas sređujem, imam lepu i gospodsku garderobu. Nije mi žao dati na garderobu, ja ću biti dama, nisam budala da svakakva idem. Ja sam muškarce obarala s nogu."





 

 

Razvod i nakon njega: Kada se rodbina meša i rat ne prestaje!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>