Ostalo

Sme�no

Kako je penzija nakon smrti muža dospela u ruke njegove ljubavnice?!

Advokat je zbunjen situacijom u koju je dospela jedna žena... Kako je penzija nakon smrti muža dospela u ruke njegove ljubavnice?!

Kako je penzija nakon smrti muža dospela u ruke njegove ljubavnice?! Svet Plus





Jedna Beograđanka je pretrpela tešku nesreću kada je njen muž iznenada preminuo od srčanog udara. Ova tragična situacija je postala još komplikovanija kada je otkriveno da je muž tokom braka održavao tajnu vezu s drugom ženom, koja je kasnije postala poznata kao njegova ljubavnica. Ono što je dodatno šokiralo porodicu jeste saznanje da je muž zakonski priznao dete koje je imao s tom drugom ženom.

Nakon muževljeve smrti, supruga se suočila s dubokom tugom i izazovima koji su proizašli iz ovog neočekivanog događaja. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije, odlučila je da podnese zahtev Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) za porodičnu penziju na osnovu dvoje maloletne dece koje je imala sa svojim preminulim suprugom.


Nažalost, do trenutka kada je ova priča ispričana, supruga još uvek nije dobila odgovor na svoj zahtev za penziju od strane Fonda PIO. Međutim, tokom tog perioda, saznala je nešto što je dodatno potreslo - saznala je da ljubavnica njenog supruga već prima porodičnu penziju za svoje dete, koje je preminuli suprug zakonski priznao.

U ovom neobičnom i emocionalno teškom trenutku, supruga se obratila Fondu PIO kako bi razjasnila situaciju i saznala zašto se ljubavnici njenog supruga priznaje pravo na porodičnu penziju, dok se njoj još uvek nije odgovorilo na zahtev, izveštavaju Novosti.

Iz Fonda PIO su pružili svoje objašnjenje situacije. Naglasili su da, prema zakonu, supruga koja nije bila svesna postojanja vanbračne veze svog partnera tokom njihovog zajedničkog života ne može osporiti pravo ljubavnici na penziju za njeno dete. Ovo pravo se dodeljuje u skladu sa strogim zakonskim kriterijumima, nezavisno od vanbračnog statusa deteta, ukoliko su ispunjeni određeni uslovi.











Ova priča je izazvala mnoga pitanja, uključujući i pitanja o tome koji su tačno zakonski uslovi za dodelu penzije nakon smrti korisnika, te koji uslovi moraju biti ispunjeni. Postavlja se pitanje i da li obe žene, odnosno naslednici, imaju pravo na penziju.

Na ta, kao i na druga pitanja, odgovarali su advokati Aleksandar Radivojević i Ivan Simić u jutarnjem programu Kurir televizije.

"Nemam sve detalje, ali važno je napomenuti da ovde ne postoji vanbračna zajednica. Da bi postojala, morala bi da ispunjava određene kriterijume koji su svojstveni bračnoj zajednici. Ne možete biti u braku i istovremeno održavati vanbračnu zajednicu sa drugom ženom, jer bi to bilo protivno zakonu i definisano kao bigamija, što je zabranjeno"
, rekao je Radivojević.

"Žena koja je bila muževa ljubavnica nema pravo na nasleđivanje, bez obzira na postojanje dece, iako mišljenje da imaju dete. Deca, naravno, imaju sva prava, bilo da su rođena u braku ili van njega. Trenutno ne raspolažem svim informacijama, ali ovo izgleda kao situacija koja bi mogla biti podložna nekim obmanama. Postoji poseban vanparnični postupak koji dokazuje postojanje vanbračne zajednice, i to vrlo efikasno funkcioniše u sudu. Ako postoji zajedničko dete, dokazivanje postojanja vanbračne zajednice postaje jednostavnije. U svakom slučaju, iz onoga što znam, izgleda da supruga nema status vanbračne supruge", zaključio je Radivojević.



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>