Recepti

Ljubav

Slatko i džem od smokve, tradicionalna poslastica za zimu! (RECEPT)

Slatko od smokve je jedna od tradicionalnih poslastica koja se priprema širom mediteranskog regiona i drugih delova sveta gde rastu smokve ali je i kao džem savršena zimnica. 

Slatko i džem od smokve, tradicionalna poslastica za zimu! (RECEPT) Svet Plus




Ovaj ukusni proizvod kombinuje bogat ukus smokava sa slatkoćom i aromom šećera, stvarajući savršen spoj slatko-kiselih nota. 


Priprema slatkog od smokve je prava umetnost i tradicija koja se prenosi s kolena na koleno.



Potrebno za slatko od smokve:

1 kg svežih smokava
500 g šećera
1 limun (sok i korica)
1 štapić vanile (opciono)
1/2 čaše vode








Priprema:

Operite smokve pod mlazom hladne vode i osušite ih pažljivo. Uklonite peteljke sa svake smokve.

U velikoj šerpi, kombinujte šećer, vodu, sok i koricu limuna. Ako želite dodatnu aromu, možete dodati i štapić vanile.

Stavite smokve u šerpu sa šećernim sirupom. Kuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok smokve ne postanu mekane i sirup se zgusne. Ovo obično traje oko 45 minuta do sat vremena.

Kada smokve postanu mekane i sirup se stegne, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta.

Prebacite slatko od smokve u sterilisane tegle dok je još toplo. Zatvorite tegle i ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Nakon što se slatko potpuno ohladi, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Možete ga poslužiti kao preliv za jogurt, palačinke, ili ga jednostavno jesti kad god poželite.


Slatko od smokve je ne samo ukusna poslastica već i odličan način da sačuvate bogatstvo smokava koje vam nudi sezona. Ovaj recept vam omogućava da uživate u njihovom ukusu tokom cele godine.







Evo recepta za pripremu ukusnog džema od smokve:

Potrebno:

1 kg zrelih smokvi
500 g šećera
1 limun
1 vanilin šećer (opciono)




Priprema:

Operite smokve pod mlazom hladne vode i odstranite peteljke. Po potrebi ih možete iseći na manje komade.

Stavite smokve u šerpu i prelijte ih sokom od limuna. Limun će pomoći da džem dobije svetliju boju i dodati osvežavajući ukus.

Dodajte šećer smokvama i dobro promešajte. Ako volite slađi džem, možete dodati još šećera, ali se preporučuje da ne preterujete kako biste zadržali prirodni ukus smokvi.

Ako želite, dodajte vanilin šećer za dodatnu aromu.

Stavite šerpu na šporet i zagrevajte na srednje jakoj vatri. Kuvajte smokve uz povremeno mešanje dok se šećer ne otopi i smokve ne omekšaju, što će trajati otprilike 20-30 minuta.

Kada smokve omekšaju, koristite štapni mikser ili blender da ih usitnite. Možete ih ostaviti malo komadičaste ako volite grublju teksturu, ili ih potpuno usitniti za glatki džem.

Nastavite kuvanje džema na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući, dok se džem ne zgusne. Da biste proverili da li je džem dovoljno gust, stavite malo džema na tanjir i ohladite ga. Ako se stvrdne i ne razlije se, džem je spreman.

Sklonite šerpu sa vatre i ostavite džem da se ohladi nekoliko minuta.

Sterilišite tegle za džem tako što ćete ih potopiti u ključalu vodu na nekoliko minuta.

Sipajte vrući džem u tegle staklenke, ostavljajući malo prostora na vrhu. Zatvorite tegle čvrsto poklopcem.

Okrenite tegle naopako i ostavite ih tako 5-10 minuta. Ovo će pomoći da se stvori vakuum unutar tegle i produži rok trajanja džema.

Nakon što se džem potpuno ohladi, čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu. Otvorenu teglu čuvajte u frižideru i potrošite je u narednim nedeljama.

Sada imate ukusni domaći džem od smokve spreman za uživanje na tostu, palačinkama, ili kao dodatak raznim poslasticama. Uživajte!


Prijatno!
 

Smokve se koriste u narodnoj medicini decenijama ali ne smeju svi da ih jedu!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>