Lepota

Ljubav

Razloge ubrzanog starenja: Ovo je ključna greška koja može ubrzati taj proces!

Stručnjak za dugovečnost otkrio je razlog ubrzanog starenja. Ovo je ključna greška koja može ubrzati taj proces, a doktor predlaže šest promena koje treba da uvedemo u svoj život.

Razloge ubrzanog starenja: Ovo je ključna greška koja može ubrzati taj proces! Svet Plus





Danas, mnogi ljudi spavaju mnogo manje nego što im je potrebno, što većinom proizlazi iz pritiska savremenog života, obaveza i društvenih aktivnosti. Važno je shvatiti da takav način života može ozbiljno loše uticati na naše telo, uključujući i ubrzan proces starenja.

Doktor Nil Palvin, stručnjak za dugovečnost, naglašava da nedostatak kvalitetnog sna predstavlja ključni okidač za ubrzano starenje. 

Palvin, specijalista za regenerativnu medicinu iz Njujorka, tvrdi da redovno uskraćivanje organizma dubokog i kvalitetnog sna može rezultirati time da izgledamo starije nego što stvarno jesmo.




"Na osnovu mog ličnog iskustva, primetio sam da loš san igra ključnu ulogu u procesu ubrzanog starenja. Brz tempo današnjeg života često nas tera da žrtvujemo san, bilo namerno ili slučajno. Sve više dostupnih dokaza podržava činjenicu da je kvalitetan san od suštinskog značaja za očuvanje našeg zdravlja", izjavio je dr. Palvin u intervjuu za CNBC.




"Tokom spavanja, naše telo prolazi kroz proces regeneracije. Redovno spavanje od 7 do 8 sati tokom noći pomaže u poboljšanju zdravlja naših ćelija i tkiva. Podržava naše kognitivne funkcije, jača naš imunološki sistem, održava nivo energije visokim i podržava naše metaboličke procese", objasnio je doktor Palvin.

Što se tiče ubrzanog starenja kože, "Nacionalna zdravstvena služba" Velike Britanije preporučuje odraslima da spavaju između 7 i 9 sati svake noći, obzirom na individualne potrebe za snom. 

Važno je napomenuti da tinejdžeri, deca i bebe zahtevaju više sna zbog svojih specifičnih potreba u procesu rasta i razvoja.

Doktor Palvin ističe da nedostatak sna u odrasloj dobi može ubrzati starenje kože, što se manifestuje pojavom bora. Ključni faktori za očuvanje čvrstine i elastičnosti kože su kolagen i elastin, a istraživanja objavljena u časopisu "Clinical and Experimental Dermatology" govore da nedostatak sna može negativno uticati na kvalitet i snagu ovih proteina, što dovodi do pojave bora i gubitka elastičnosti vaše kože.

Nedostatak sna takođe povećava rizik od kognitivnog opadanja, problema s pamćenjem i čak razvoja Alchajmerove bolesti, upozorava doktor. Zato nedostatak sna može oslabiti naš imunitet, smanjujući našu sposobnost da se naš organizam izbori sa bolešću.









Da bismo poboljšali kvalitet sna, doktor Palvin predlaže šest jednostavnih promena u našem svakodnevnom životu:

Održavajmo dosledan ritam: Pokušajmo ustajati i odlaziti u krevet svakog dana u isto vreme kako bismo očuvali prirodni ciklus spavanja i budnosti.

Iskoristimo jutarnje sunce: Izlaganje prirodnom svetlu tokom jutarnjih časova pomaže u usklađivanju našeg cirkadijalnog ritma, što utiče na naš osećaj budnosti tokom dana.

Kontrolišimo unos alkohola i kofeina: Smanjimo konzumaciju kofeina najmanje osam sati pre odlaska na spavanje, a alkohola najmanje tri sata pre.

Smanjimo vreme provedeno pred ekranima: Istraživanja su pokazala da gledanje ekrana sa plavom svetlošću pre spavanja može ometati kvalitet sna.

Razvijajmo opuštajuće rituale: Aktivnosti kao što su čitanje knjige ili opuštanje u toploj kupki mogu pomoći telu da se opusti pre odlaska na spavanje.

Investirajmo u svoju spavaću sobu: Kvalitetan dušek, udobna posteljina i maska za oči mogu značajno doprineti našem opuštanju i udobnosti tokom noći.
 

Nedeljni horoskop: Ovan, Bik, Blizanac, Rak, Lav, Devica!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>