Recepti

Ljubav

Savršen domaći hleb! Možete ga čak i zamrznuti i koristiti kasnije! (RECEPT)

Savršen domaći hleb! Možete ga čak i zamrznuti i koristiti kasnije jer će ostati nepromanjen i preukusan kao i kada ste ga ispekli.

Savršen domaći hleb! Možete ga čak i zamrznuti i koristiti kasnije! (RECEPT) Screenshoot/Youtube




Potrebno za domaći hleb:


800 gr mekog pšeničnog brašna (tip 450,480 ili 500)
450 ml toplog mleka
100 g gustog jogurta
100 g putera na sobnoj temperaturi
1 jaje i 1 žumance
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg kvasca
1,5 kašika šećera (oko 10 g)
1,5 kašika soli (oko 15 g)






Priprema domaćeg hleba:



Pripremite 800 g mekog pšeničnog brašna i dodajte 10 g suvog kvasca, oko 1,5 kašike soli, 1,5 kašike šećera i samo lagano promešajte.

Dodajte 1 jaje i 1 žumance.
Dodati 100 g malo otopljenog putera.
Dodajte 100 g jogurta i lagano promešajte.

Počnite da dodajete 450 ml toplog mleka. Mešajte dok ne dobijete finu i ujednačenu masu. Kada više ne možete da mešate kašikom, počnite da mesite rukom.



Mesite testo onoliko koliko je dovoljno da se samo pomešaju svi sastojci. U ovom trenutku nije potrebno previše mesiti testo. Potrebno je samo da malo odmori da se stvori gluten i onda možete da ga umesite.

Testo će biti veoma mekano, ali tako treba da bude. Pokrijte testo i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi najmanje 15 minuta. Nakon 15 minuta možete zamesiti testo.


Radnu površinu pospite vrlo malo brašna i mesite testo oko 5 minuta. U ovom trenutku nemojte dodavati previše brašna. Pokrijte testo i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 30 do 45 minuta.

Nakon 45 minuta prenesite testo na pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte. Podeliti testo na 24 jednaka dela.






Kada ste podelili testo, oblikujte ga u loptice koje treba da pokrijete kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 10 minuta.


Po potrebi pripremite samo malo brašna sa strane i uzmite jednu lopticu testa i razvaljajte je što je više moguće kao na snimku.

Umotajte rolat i uvaljajte u brašno da dobijete fini oblik. Ređati kiflice na papir za pečenje. Nastavite tako sa ostatkom testa.

Kada pravite ove rolnice, pazite da budu istog oblika i lepo ih poređajte u pleh. Kada ste oblikovali svo testo, pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi 30 do 45 minuta.

Kada se kifle dignu, premažite ih uljem i pecite na 200 stepeni C oko 25 minuta, u zavisnosti od rerne. Kada budu pečene premazati ih još uljem ili puterom i ostaviti da se malo ohlade.

Ove rolnice su idealne za doručak i veoma su pogodne za zamrzavanje. Ako želite da zamrznete ove rolne, čuvajte ih u vrećici za zamrzavanje i stavite ih na ravnu površinu u zamrzivač.

Kada želite da ih odmrznete, stavite ih u mikrotalasnu na 1,5 minuta, u zavisnosti od temperature, ili ih izvadite uveče za sledeći dan.

Možete ih odmrznuti i u rerni na 180 stepeni oko 4 minuta.


Prijatno!
 

Razvode se voditeljka Ana Radulović i pevač Mirče!





 



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>