Ostalo

Sme�no

Burma je čuvar bračne sreće! Narodna verovanja i pravila nošenja!

Smatra se da je burma čuvar bračne sreće, a postoje i narodna verovanja i pravila nošenja iste. Moć i simbolika prstena, odnosno verovanje u njegove moći, potiče još iz stare ere. Ipak, ni jedan prsten nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji, venčani prsten, odnosno burma.

Burma je čuvar bračne sreće! Narodna verovanja i pravila nošenja! Svet Plus

Veruje se da su još pećinski ljudi koristili prstenje od trske da bi pokazali povezanost i vernost. U starom Egiptu, su koristili neku vrstu burmi, a nosili su ih na domalom prstu leve ruke. Objašnjenje je bilo prosto: 

verovali su da od levog dlana kreće arterija koju su nazivali „ljubavni nerv“. Slično verovanje o ljubavnoj veni imali su i Grci, dok su ih kod Rimljana nosile isključivo žene.
Hrišćani su dugo vreman odolevali ovom običaju, smatrajući ga ostatkom paganizma ali od 13. veka i za njih burme postaju nezaobilazan svadbeni čin. 


Počeli su da ih nose i muškarci i žene kao „jednaki pred Bogom“. Domali prst nije slučajnost. 


Ritual je da mladoženja uz reči „U ime Oca i Sina i Svetoga Duha“, dodiruje nevestin palac, kažiprst i srednji prst i uz „Amin“ stavlja burmu na domali prst.

 

Nedeljni horoskop: Emotivno čudan period ili sve puca od strasti ili jednostavno puca...


Rusi imaju krajnje specifično verovanje vezano za venčani prsten ali se primenjuje samo na žene. 

Obzirom da se burma pravi po meri, savršeno odgovara domalom prstu ali ako supruga prevari muža, taj prsten više nikada neće moći da joj stoji „kao saliven“. 

Zanimljivo je da isto pravilo nije primenjivalo na muškarce.U Srbiji se burma nosi na desnoj ruci kao onoj koja je dominantna ruka. Na desnom ramenu, veruje naš narod, sedi anđeo, a na levom đavo, pa zato, ako bi neko stavio burmu na levu ruku, đavo bi iskušavao njegovu bračnu sreću. Na levoj ruci, kod nas, burmu mogu nositi samo udovice.

Svuda pa i kod nas Srba burma ima simbolično značenje, prsten nema ni početak, a ni kraj, pa samim tim simboliše večnost.


Burma se pravi od plemenitih metala, pa je i to dokaz da se pravi da traje što duže, da ne kažemo večno ili zauvek.


Kod nas je u nekim krajevima normalno sahranjivanje sa venčanim prstenom da bi ljubav opstala i posle smrti...Kako se veruje da je burma čuvar bračne sreće, postoje i neka prvila koja se trebaju poštovati: 
  • Baksuz je izgubiti burmu i to sluti na razvod braka.
  • Burma se ne daje nikome da proba ( stavlja na svoj prst), jer vam taj neko može uzeti i bračnu sreću.
  • Burma obavezno mora biti nova na venčanju, a ne neka prethodno korišćena.
  • Tokom venčanja nikako ne smete dozvoliti da vam burma ispadne. Ovo je izuzetno loš znak koji ukazuje na smrt nekoga od supružnika ili skori razlaz.
  • Ukoliko nakon razvoda i dalje nosite prsten, ostaćete sami zauvek.
  • Mlada nikada ne treba da nosi burmu preko rukavica jer će joj to doneti more suza.
  • Roditelji vam mogu pokloniti svoje burme, ali tek posle srebrne svadbe tj. posle 25. godina braka. Ove burme će čuvati potomke od zlih sila ali se nikako ne koriste za ponovna venčavanja.
 

Hrana koju su jeli naši preci za doručak zaslužna je za njihovo zdravlje! 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>