Zdravlje

Ljubav

Tamne mrlje na zubima, uzroci i rešenje!

Kod nekih ljudi se javlja prebojenost zubi i važno je znati šta su uzroci, a šta rešenje. Tamne mrlje na zubima vam ruše samopouzdanje, pogledajte šta možete da uradite.

Tamne mrlje na zubima, uzroci i rešenje! Svet Plus





Mnogi smatraju da je dovoljno redovno pranje zuba ali to naravno nije tačno. Drugi povremeno koriste sodu bikarbonu ali ni to ne donosi rezultate, kao ni kupovne paste za zube koje samo kamufliraju problem.


Karijes može biti jedan od uzroka. On stvara tamnu mrlju na zubima i zbog njega propada zubno tkivo. Ovde će vam vaš zubar naći rešenje jer je važno i gde se nalazi, kao i veličina mrlje.


Možda niste znali ali neke mrlje mogu krenuti iz unutrašnjosti zuba. Takve mrlje se javljaju zbog pogoršanja zdravstvenog stanja ili konzumiranja određenih lekova ili čak izlaganju visokim koncentracijama fluorida. (Danas je veoma teško pronaći pastu za zube bez fluora. Stav koji je “naučna zajednica” nemetnula je “koristite fluor jer bez njega ćete ostati bez zuba”. )


Proces beljenja ovih dubinskih mrlja samo može maskirati promene. Ako je moguće, najbolje je promeniti lekove, a stomatološko rešenje je ugradnja fasada.


Površinske mrlje se javljaju zbog konzumiranja čokolade, kafe, čajeva, alkohola, cigareta... Uglavnom je dovoljna redovna higijena zuba ali ako to ne pomogne obratite se stomatologu.


Ako ste ikada doživeli povredu u predelu usta i zuba, moguće je da se tamne mrlje mogu pojaviti na zubima. Ove mrlje ili fleke su ustvari krv koja je zarobljena u unutrašnjosti zuba. Lečenje kanala korena zuba može da reši ovaj problem. 


Na stalnim zubima mogu da se jave fleke ili mrlje kao posledica neke traume iz detinjstva koja je pogodila mlečne zube.  Bez obzira na vašu situaciju, najbolje je da posjetite stomatologa koji će tačno da identifikuje problem i preporuči najbolji stomatološki tretman.








Koliko je efikasna pasta za beljenje zuba?



Pasta za izbeljivanje zuba može da izbeli zube uklanjanjem površinskih mrlja, kao što su one od kafe, alkohola, čaja ili pušenja.Ona takođe može da se koristi za izbeljivanje posle tretmana beljenja u zubarskoj ordinaciji, kako bi pomogla u održavanju već postojećih rezultata.


Pojedine paste sadrže plavi pigment i on samo poništava žutu boju zuba, odnosno lepi se za nju i stvara iluziju da su zubi manje žuti.


Ako ovu pastu koristite dva puta u toku dana biće potrebno i do šest nedelja da bi zubi počeli da deluju belji, a efekat može biti trenutan, odnosno samo dok koristite pastu.


Pasta za izblejivanje zuba je bezbedna za upotrebu ali pratite uputstvo jer prekomerna upotreba može da ošteti zube tokom dužeg vremena upotrebe koja nije adekvatna i nije preporučena.


NAPOMENA: Pasta za izbeljivanje zuba ne može da promeni vašu prirodnu boju zuba.


Ako razmišljate o tome da koristite pastu za izbjeljivanje, obavezno potražite brend koji ima sertifikat od stomatološkog udruženja i ministarstva zdravlja. 

Ovaj sertifikat ukazuje da je pasta za zube efikasana u uklanjanju površinskih mrlja.


Tu je i aktivni ugalj ( crni prah napravljen od sagorenog drveta.)

U medicini se koristi višestruko, za lečenje stomačnih tegoba ili trovanja. Odličan je za izbeljivanje zuba ali mora da se koristi umereno i uz oprez. Ako se koristi preterano, može ozbiljno da ošteti gleđ na zubima.




Ukoliko ni posle svega niste zadovoljni, stomatolog je taj koji će vam pomoći jer sve ostalo ne daje rezultate koje želite.

 

Mesečni horoskop za avgust: Ovam, Bik, Blizanac, Rak, Lav i Devica!

Mesečni horoskop za avgust: Vaga, Škorpija, Strelac, Jarac, Vodolija i Riba!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>