Ostalo

Sme�no

Danas je Ognjena Marija, praznik od koga svi strepe! (VIDEO)

Danas je Ognjena Marija, u crkvenom kalendaru obeležena kao Sveta mučenica Marina, praznik od koga svi strepe i najpoštovaniji ženski praznik!

Danas je Ognjena Marija, praznik od koga svi strepe! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Ognjena Marija u kalendaru nije obeležena crvenim slovom (osim ako se padne u nedelju) ali od ovog praznika svi strepe. 


Kaže se da je ovo dan kada gori nebo i zemlja, a običaji nalažu da se nikakav posao ne sme raditi tog dana, a posebno radovi u polju.


Ovaj praznik obeležava se 30. jula, a Sveta mučenica Marina, u narodu je poznata kao Ognjena Marija, jer kažnjava ognjem.


U narodu je poznata priča o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

 

Čuvarkuća i med svakog jutra na prazan stomak! Eliminacija toksina!







Sava Petrović iz sela Gubin, jedan je od retkih ko je preživeo Ognjenu Mariju i to 1941. godine i o tome kaže:


"Mi bi rekli ovde da je Ognjena Marija udešljiva. Ako te šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti; ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. 

A bude, baš tog dana, čestito se i ne naoblači pa plane i zagrmi u plast sena ili krstinu žita, sve izgori do poslednje slamke… Otuda i pesma u narodu:


- Ognjem prži Ognjena Marija,
Gromom bije Gromovnik Ilija,
Mirom miri Mirnosna Marija…-


A ne bude vazda po pravdi i zasluzi. Desi se, kao tog zlog leta 1941, da se udruži sila i nepravda, da bog zažmuri i đavolu u svatove dođe, i onda sve naopako obrne, kazna strašna stigne bezgrešnike…"








 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>