Region

Svet

Ponovo oskrnavljen spomenik Šabanu Bajramoviću

Spomenik posvećen "kralju romske muzike" Šabanu Bajramoviću u Nišu ponovo je oskrnavljen, a ovoga puta na postamentu spomenika ispisano je "Stop ciganskom teroru", preneli su večeras niški mediji.

Ponovo oskrnavljen spomenik Šabanu BajramovićuReagujući na skrnavljenje spomenika, koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić rekao je večeras Tanjugu da  država treba da kodifikuje i sankcioniše govor mržnje i zločine iz mržnje.  "Govor mržnje i zločine iz mržnje treba uneti u Krivični zakonik", ocenio je Balić.

"Svedoci smo skrnavljenja spomenika i to nije upereno samo protiv Roma. Neki primeri pokazuju da to rade klinci, ali nije dobro što to čitaju drugi klinci", kazao je Balić. On je rekao da ispisivanje pretećih grafita najčešće nije delo organizovanih grupa, ali je ocenio da treba kodifikovati propise o zabrani delovanja ekstremističkih grupa.

Balić je dodao da grad Niš ima jasan stav prema ovakvoj pojavi i budžetom je za ovu godinu predvideo 750.000 dinara za brisanje grafita. Ovakve pojave moraju biti jasno osudjene, istakao je Balić i rekao da smo sličan govor mržnje imali u Lazarevcu, a reč je o napadu na TV B92.

Spomenik Bajramoviću do sada je više puta oskrnavljen od kada je u Nišu otkriven avgusta prošle godine.

Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>