Ostalo

Sme�no

Izložba izabranih radova sa 14. konkursa za najbolji grafički dizajn!

Izložba izabranih radova sa 14. konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2021. i 2022. godini. Od 19. juna do 14. jula 2023. godine - Galerija Grafički kolektiv Dragoslava Jovanovića 11.

Izložba izabranih radova sa 14. konkursa za najbolji grafički dizajn! Foto: Promo





U ponedeljak, 19. juna u 19h, u Galeriji Grafički kolektiv svečano se otvara 14. GRIFON - izložba izabranih radova sa Konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2021. i 2022. godini.

Na ovogodišnjem konkursu GRIFON prijavilo se 55 autora sa preko 120 radova. Selekciona komisija – Borut Vild grafički dizajner, Nenad Trifunović kreativni direktor, Metaklinika Ana Panić istoričarka umetnosti; Marina Milanović grafička dizajnerka i Jordan Cvetanović kopirajter i dramaturg - izabrala je 31 autora i 66 radova u 8 kategorija: Knjiga i druge publikacije, Vizuelni identitet, Plakati i oglašavanje, Ambalaža, Tipografsko pismo, Promotivni materijal i hartije od vrednosti, Filmska, video i TV-grafika i Veb-dizajn.

Na svečanom otvaranju, najboljem radu biće uručena nagrada Grifon, koju dodeljuje žiri u sastavu: Mane Radmanović grafički dizajner; Isidora Nikolić grafička dizajnerka, Slavica Dragosavac grafička dizajnerka, Relja Bobić suosnivač kreativnog haba Nova iskra i Vladimir Perić vizuelni umetnik.

Nagrada GRIFON sastoji se od skulpture, povelje i novčanog iznosa. GRIFON se može dodeliti samo jednom radu. Žiri može dodeliti i specijalna priznanja i pohvale.

Laureat nagrade GRIFON stiče autorsko pravo da radi grafički dizajn kataloga i pratećeg materijala za sledeći konkurs/izložbu Grifon.
 
Praksa je potvrdila da nagrada Grifon nepogrešivo valorizuje i prepoznaje najbolja autorska dela grafičkog dizajna, o čemu svedoče i profesionalni rejting dosadašnjih laureata: Miloš Ilić (1996), Vladan Srdić (1998), Borut Vild (2000), Goran Patlejh (2002), Slavimir Stojanović (2004), Isidora Nikolić (2006), Igor Oršolić (2008), Autorski tim A3 Format (Filip Bojović&Marko Rakić/2010), Jovana Budošan&Aleksandar Ilić (2012), Metaklinika (2014), Piter Gregson Studio (2016), Velimir Andrejević&Sofija Gavrilović (2018), Mane Radmaović (2021).
 
GRIFON je osnovan u saradnji sa firmom Quadra Graphic 1996. godine (danas SINC Novation) sa ciljem da stimuliše i razvija profesionalne standarde u oblasti grafičkog dizajna. Ova specijalizovana manifestacija bijenalnog karaktera tokom dve decenije razvila se u relevantni punkt za vrednovanje i sučeljavanje različitih poetika pružajući realan uvid u aktuelnu produkciju grafičkog dizajna u Srbiji i regionu i autora koji su svojim poreklom/školovanjem/boravkom vezani za ove prostore.
 
Organizator izdaje katalog radova koje je odabrala Selekciona komisija 14. GRIFONA 

Konkursa za najbolji grafički dizajn u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori u 2021. i 2022. godini. Grafički dizajn kataloga i prateći materijal 14. Grifona predstavlja autorsko delo Maneta Radmanovića, laureata nagrade Grifon u 2021. godini.
 





Tekst u katalogu


Problematizujući fenomen grafičkog dizajna u okviru savremene umetničke produkcije Stanko Crnobrnja je svoj tekst, predgovor u katalogu, naslovio GUTENBERG JE ŽIV I ZDRAV – U SRBIJI.


Crnobrnja smatra da je redosled zastupljenih kategorija, misleći na one u elektronskim formatima, kao što su filmska video i TV grafika i veb-dizajn, na ovogodišnjem Grifonu predstavljaju obrnutu piramidu u odnosu na ono što nam se čini da tvori našu neposrednu kulturnu, grafičku i vizuelnu stvarnost. A to je utisak da su virtuelne stvarnosti, oličene upravo u elektronskim mrežama, sveprisutne, nezaobilazne i od prioritetne životne i stvaralačke važnosti. I to su virtualne stvanosti koje su prepune grafizma i koje su svuda oko nas. U pametnim telefonima, društvenim mrežama, interaktivnim platformama, digitalnim audio-vizuelnim uređajima, agregatorima vizuelnih i grafičkih sadržaja. To, istovremeno, potvrđuje činjenicu da knjiga, odnosno Gutenbergova galaksija, i dalje predstavlja veliki motiv u stvaralaštvu grafičkih dizajnera.


Dodatno interesantna je i spoznaja da svi savremeni grafički dizajneri više i ne rade, bar u nekom delu stvaralačkog postupka, bez digitalnih, elektronskih alata dok stvaraju rešenja za literalne, reklamne, pa čak i tipografske radove koji su temeljni formati analogne kulture. Ta spozaja o simbiozi analognog i digitalnog upravo u dizajnu knjige jeste jedan od lepih trenutaka u sveopštem preispitivanju velikih procepa i jazova koji su nastali  u odvojenosti analognih od digitalnih okruženja. 

Dakle jedna tačka dobrih susreta tih različitih okruženja dešava se upravo u grafičkom dizajnu. Koliko su ti susreti izraženi u ovogodišnjoj selekciji Grifona publika će sama osetiti. A šta je u tim susretima, ali i razdvojenim okruženjima najinteresantnije proglasiće stručni žiri. Jedno je sigurno. Dosadašnja žiriranja Grifona, od prvog do poslednjeg, pokazuju se kao kompetentna pa i vizionarska jer, gledajući unazad, od 1999 godine do 2020 godine, nagradu Grifon osvajali su umetnici i kolektivi koji, sagledani kao grupa, čine pravu A ligu srpskog i regionalnog grafičkog dizajna.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>