Region

Svet

Region

Baka Nikole Đurička je poznata glumica: Zbog nje se bavim glumom!

Nikola Đuričko, jedan od najpopularnijih i najomiljenijih glumaca u regionu, u glumački posao ušao je zbog svoje bake.

Baka Nikole Đurička je poznata glumica: Zbog nje se bavim glumom! Foto: Screenshot YouTubeNaime, baka Nikole Đurička bila je poznata srpska glumica Tomanija Đuričko koja je igrala u više televizijskih filmova i serija. 

Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta:"Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni" ispričala je Tomanija.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom.

Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

"Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni" ispričala je Tomanija.

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku bibliotekarku.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Blic.rs

Povezane vesti:

Komentari