Zdravlje

Ljubav

Kafa, omiljeni napitak, loše utiče na žene!

Kafa je omiljeni napitak mnogih ljudi širom planete ali rano ispijanje kafe, loše utiče na žene! Pogledajte kako i zašto i promenite ovu lošu naviku.

Kafa, omiljeni napitak, loše utiče na žene! Svet Plus




Mnogi smatraju da se ne mogu rasaniti kako treba, ako odmah posle ustajanja, obavljanja higijene u kupatilu, ne popiju makar gutljaj kafe.


Kafa je sa razlogom jedan od najpopularnijih i najomiljenijih napitaka na svetu ali svakako treba znati vreme i meru kako ona ne bi delovala protiv vas i vašeg zdravlje.

Jedna studija biblioteke Američkog medicinskog nacionalnog instituta pokazala je, da kafa na prazan želudac, posebno kod žena, loše deluje na zdravlje.


Zbog prirodnog biološkog ritma, nivo kortizola u telu najviši je ujutro kada se ustanemo iz kreveta, a najniži uveče kada treba da idemo na spavanje.

 

Borba protiv starenja počinje na licu! Nemojte se tu zaustaviti!



Konzumiranje, omiljenog napitka, kafe, rano ujutro, kada je nivo kortizola najviši, remeti hormone u organizmu i narušava cirkadijalni ritam. 


Kortizol loše deluje na ovulaciju, hormonalni balans i kilograme - objašnjava za portal PureWow nutricionista i doktor Karlin Rozenblum.



Unošenje kofeina kada je nivo kortizola najviši podstiče pojačano lučenje kortizola. Mada za sada nije objašnjeno zbog čega se ovo događa, veruje se da ima veze uticaj kafe na određene vitamine i minerale u našem telu - kaže doktor Rozenblum Karlin.

Doktor upozorava da je kortizol kao i svi ostali hormoni nužan za funkcionisanje organizma ali da do problema dolazi  kada smo neprestano pod stresom i kada ga telo konstantno luči. 



To može da dovede do povećanog nivoa šećera u krvi i do insulinske rezistencije.







Pored toga što podstiče dodatno lučenje kortizola, kafa na prazan želudac može da uzrokuje i probleme sa varenjem i da poveća nivo želudačne kiseline. 

Ako imate problema sa želucem, treba da znate da hladna kafa za 70 posto manje kisela od vruće.



Ne morate se odreći vašeg omiljenog napitka ali je dobro da znate kako da je pijete.

Ako ustajete, recimo u šest sati ujutru, kafu nemojte konzumirati pre pola 9. 

Između pola 9 i podneva nivo kortizola je prirodno nizak.


Nakon buđenja bilo bi najbolje da nešto doručkujete, to ne mora biti obilno ali nikako nemojte kafu konzumirati na prazan želudac.


Preporuka je da to bude, recimo šaka badema, jogurt, čia seme...

Ovakva hrana neutralisaće kiselost. Verujete da ćete se osećati mnogo bolje.

 

Kako da oterate puževe iz dvorišta! Jednostavni i prirodni načini!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>