Ljubav

Style

Psiholog precizno opisuje kako shvatiti da ovo više nije ljubav?

Psiholog sa bogatim iskustvom, Ana Kirjanova, precizno je opisala kako razlikovati ljubav od ravnodušnosti. Kako shvatiti da ovo više nije ljubav i da vas muškarac više ne voli?

Psiholog precizno opisuje kako shvatiti da ovo više nije ljubav? Svet Plus





O ljubavi je napisano brdo knjiga. Pišu se i danas, a pisaće se i ubuduće, ali uvek se nekako ćutke prelazi preko one druge strane medalje – ravnodušnosti. Često je ne primećuju ili mešaju sa onom lepšom sestrom.

Psiholog sa bogatim iskustvom, Ana Kirjanova, precizno je opisala kako razlikovati ljubav od ravnodušnosti.



Nije ljubav – ne smetaj! Ne pričaj, ne smej se, ne traži zagrljaj. Nemoj da pričaš o svojim brigama – to su gluposti, a ne brige. Nemoj ništa da tražiš – moraš da shvatiš da je trenutno teška situacija. I uopšte, šta ti zapravo hoćeš?

Nemoj da računaš na pomoć, čovek mora sam da se snađe. Čak i kad ima pet godina – i to je već solidan uzrast. A trideset pet je već starost! I kako to izgledaš u tim godinama?






Nije ljubav, kad te ne grde, ali i ne hvale. Ne primećuju te. Ljubavi nema kad ti je neprijatno da jedeš s voljenom osobom, jer će reći da puno jedeš. A kad skuvaš jelo, poješće i neće reći ništa. I neće primetiti tvoj trud kad pospremiš i staviš cveće u vazu.

Nije ljubav, kad ništa što ti uradiš ne valja – nerviraš, smetaš, mešaš se, pričaš gluposti, zamaraš. Sedi mirno u uglu i čekaj da te izvedu u šetnju. I ne kukaj, ne cvili, ne urlaj – tiho sedi i čekaj. Kad ti ne pomažu, već kažu: To je tvoja krivica! – tu ljubavi nema.






Kad ti ništa ne poklanjaju, znači da te ne vole.

Kad žale da potroše novac na tebe – ne vole te.

Nije to mržnja.

To je ponekad još gore, jer mogu da te mrze iz zavisti, recimo. I tada možeš da odeš ili da uzvratiš.

A kad te ne vole zbog ravnodušnosti, ne možeš ništa, iako kažu: Da, volim te, samo pusti, opet ti teraš ono svoje! To nije ljubav. Od ne-ljubavi se umire. Pogotovo starci, deca i psi. I odrasli, ako su bespomoćni i osetljivi.





Ne-ljubav čini čoveka plašljivim, nespretnim, osujećenim i ružnim.

Sve vreme se plaši da nešto ne pokvari, da ne smeta, iznervira… Ništa tu ne možeš. Osim.. Ako imaš snage – idi, makar bez igde ičega. Ili bar jasno shvati – da tu ljubavi nema.

To je ne-ljubav.





 

Viber

Autor: Ana Kirjanova
Izvor: Femina

Povezane vesti:


>