Recepti

Ljubav

Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! (RECEPT)

Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! Moguće je! Evo nekoliko trikova i recepata sa kojima će svaka domaćica biti zadovoljna. Čak i ako potamne, postoji rešenje i spas!

Kako da vam ukrasi za slavski kolač budu snežno beli?! (RECEPT) Foto: Lako je kuvati





Slava ne mora da bude bogata, ako niste u mogućnosti, ali na svakoj trpezi treba da se nađu ova četiri obeležja. 

Slavski kolač obeležava telo Isusa Hrista, a vino kojim se provila obeležava njegovu krv. Kolač se pravi noć uoči slave sa osveštanom vodom i pšeničnim brašnom. 

Ukrasi na kolaču predstavljaju sreću i blagostanje. Obavezna dekoracija je pečat sa slovima IS HS NI KA (koji se naziva i prosfornik ili poskurica), a to je grčka skraćenica od “Isus Hrist pobeđuje“. 

Pravi se pet ovakvih pečata i koji se stavljaju na pet kugli od testa. Na najveću kuglu se prosfornik stavlja na samu sredinu i u njemu se nožićem napravi rupica. Tu se ubode grančica bosiljka. Preostala dekoracija može da bude po želji domaćice. 


Postoje trikovi koji će vam pomoći da ukrasi ostanu beli, a vrlo su jednostavni. Kada zamesite testo od brašna i vode dodajte so, jer ona daje to belilo. 

Testo treba zamesiti tvrđe, da bude kao plastelin. Međutim, umesto soli bele ukrase možete osigurati i gustinom. 

Čašu belog brašna i trećinu čaše gustina zamesite sa mlakom vodom i pravite ukrase. Možete ih staviti na slavski kolač odmah, a možete i na pola pečenje, samo tada premažite žumancetom mesto gde ćete ih staviti i onda zalepite. 


Postoji i druga opcija i tako vam sigurno neće izgoreti, a to je da ispečete kolač, a ukrase napravite dan ranije, pa ih pomoću belanceta zalepite za kolač i vratite u rernu na 100°C nekih 20-ak minuta. 

Postoje još 2 jednostavna trika koji će spasiti situaciju u svakom trenutku. 


Prvi trik je vezan za ukrase koji su izgoreli, a spasićete ih tako što ćete razmutiti brašno u vodi i premazati ih. Oni će pobeleti kada se osuše. 

A ukoliko želite da istaknete neki detalj na kolaču, premažite ga razmućenim jajetom.




Recept 1 : 

200 gr brašna
100 gr soli
100 gr mlake vode ( priližno 1 dl )



Recept 2: 

200 gr brašna
3 kašičice soli
približno 1 dl mlake vode



Pomešati so i brašno, a zatim postepeno dolevajte vodu i umesite tvrdo i elastično testo. Mesite rukom dok ne postane kompaktno. Oblikujte ukrase. Razvaljajte do željne debljine.



Savet: 

Ako želite da ukrasi budu belji i da duže traju onda je to recept pod broj 1. 

Ukrase možete osušiti ili peći zajedno sa kolačem.





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/stvarukusa.mondo.rs

Povezane vesti:


>