Zdravlje

Ljubav

Sikavica ima moćno dejstvo na zdravlje! Jetra, glukoza, čvrsta koža, imuni sistem!

Sikavica ima moćno dejstvo na zdravlje! Jetra, glukoza, čvrsta koža, imuni sistem ali to nije sve! Upravo zbog ovoliko pozitivnih uticaja po naš organizam, mnogi eksperti prirodne medicine smatraju da je ova biljka bezrazložno podcenjena.

Sikavica ima moćno dejstvo na zdravlje! Jetra, glukoza, čvrsta koža, imuni sistem! Screenshoot/Youtube





Da li ste znali da je sikavica (mlečni čičak) jedini spasonosni lek kod trovanja smrtonosnom gljivom, Zelenom pupavkom (Amanita phalloides)?

Ovu činjenicu neće opovrgnuti čak ni farmaceutske kompanije.

Ako se pitate kako ova činjenica može da vam pomogne a ljubitelj ste prirode i šetnji kroz šumu, imajte na umu da ovu smrtonosnu gljivu možete pronaći širom naše zemlje, na nižim nadmorskim visinama, pored listopadnog drveća i borova.

Sikavica nije zaslužila pominjanje samo zbog svog protivotrovnog svojstva nego i zbog niza drugih pozitivnih uticaja na organizam. Ova biljka se u ajurvedskoj i kineskoj medicine koristi već preko 2000 godina, a od trinaestog i četrnaestog veka, počinje da se koristi i širom Evrope kao pomoćno sredstvo za očuvanje zdravlja jetre.

U narednim redovima pročitajte zašto je ova biljka korisna i u današnjem modernom vremenu. Evo šest pozitivnih efekata sikavice po ljudsko zdravlje:

Podstiče dobro zdravlje jetre – ovo je ujedno i najpoznatiji efekat mlečnog čička. Jedna od mnogobrojnih funkcija jetre je da preradi štetne materije koje su unete u organizam i da ih pretvori u neškodljive supstance koje se potom izbacuje iz tela. Aktivna supstanca silimarin koja se nalazi u ovoj sikavici pospešuje detoksifikaciju i obnavljanje ćilja jetre. Silimarin blokira vezivanje štetnih materija za ćelije jetre.

Pospešuje pravilno funkcionisanje bubrega – silimarin štiti ćelije bubrega tako što stimuliše sjedinjavanje proteina i nukleinske kiseline. Osim toga, kroz podsticanje optimalnog rada bubrega potpomaže i prirodno uklanjenje produkata metabolizma.

Pomaže u regulisanju nivoa glukoze u krvi – sikavica jača metaboličko zdravlje, regulisanjem nivoa šećera u krvi i insulinske osetljivosti.
Kada je nivo glukoze visok, enzim aldoza reduktaza može da dovede do nagomilavanja sorbitola u određenim organima, kao što su mrežnjača i bubrezi. Silimarin u ovom slučaju poništava dejstvo ovog enzima.

Potpomaže održavanje mentalnih funkcija – silimarin ima moćno antoksidativno svojstvo koje štiti neurone od oksidativnog stresa što je ključ za održavanje funkcija i zdravlja našeg mozga naročito kako starimo.

*oksidativni stres se javlja kada se u organizmu nagomilaju slobodni radikali.





Podstiče zdravlje kože – antioksidativno svojstvo mlečnog čička je idealno pomoćno sredstvo za čistu i zdravu kožu u svim životnim fazama. Silimarin štiti od razgradnje kolagena te pospešuje stvaranje čvrste i elastične kože. Osim toga, potpomaže kod zaštite od štetnih efekata zračenja sunca, te se zbog toga nalazi i u nekim preparatima za negu kože.

Podstiče pravilan rad imunog sistema – mlečni čičak ima sposobnost da sa jedne strane stimuliše a sa druge strane potisne rad imunog sistema, što je od izuzetne važnosti u različitim situacijama. Ovo je moguće delimično i zbog silimarina koji ima antioksidativno i antiinflamatorno svojstvo koji pospešuju pravilan odgovor ćelije na pojavu upalnog procesa. 

Upravo zbog ovoliko pozitivnih uticaja po naš organizam, mnogi eksperti prirodne medicine smatraju da je ova biljka bezrazložno podcenjena.

Ukoliko ste ljubitelj prirodnih preparate posavetujte se vašim lekarom da biste saznali da li postoji i jedan razloga zašto ne biste izabrali neki prirodni preparat sa sikavicom.







 

Pavel Globa prognozira da će ovaj mesec nekim znakovima horoskopa pomrsiti konce!



 

Viber

Autor: Autor: Dijana Radetic
Izvor: najboljamamanasvetu

Povezane vesti:


>