Ljubav

Style

Kako prva ljubav utiče na naredne veze?

Prva veza u mnogo čemu oblikuje naše buduće odnose bez obzira na to kako se završila... Kako prva ljubav utiče na naredne veze?

 Kako prva ljubav utiče na naredne veze? Svet Plus





Prvu ljubav je teško zaboraviti. Ponekad je dovoljna određena pesma ili pomen imena i odjednom se osećate kao da imate petnaest godina. Bude se sećanja na oči, taj osmeh, ukus usana…

Psiholozi se slažu da je sasvim normalno izgubiti se u povremenim sanjarenjima o toj prvoj ljubavi. Takođe sugerišu da su ružičasta sočiva kroz koja ih posmatramo mnogo više od nostalgije. Prvo iskustvo je zaista posebno i pomaže nam da razumemo značenje ljubavi, posebno ako se dešava u tinejdžerskim godinama i traje godinu dana ili više.


Ovo je pet psiholoških činjenica o prvim ljubavima i kako one utiču na vas.


Čini nas ranjivima


Kada doživimo prvu ljubav, obično je to intenzivno emocionalno iskustvo koje može da ostavi dubok trag u našem životu. To iskustvo može da otvori naša srca i da nam osećaj duboke povezanosti sa drugom osobom, ali nas takođe ostavlja ranjivim i izloženim bolu kada se veza završi.


Uči nas o romantici

Prva ljubav se često povezuje sa romantikom i idealizmom. U ovoj fazi života mnogi od nas veruju da će ljubav rešiti sve probleme i učiniti nas potpunim. Iako ćemo možda kasnije postati pragmatični, ona iskra romantike koju smo doživeli u prvoj ljubavi može da ostane kao dragoceno sećanje.






Oblikuje naše buduće odnose

Naša prva ljubav je obično prva veza koju smo imali, što znači da može da oblikuje našu percepciju veze i naše ponašanje u budućim partnerskim odnosima. Ono što naučimo u tom odnosu može da utiče na naše buduće izbore i način na koji pristupamo odnosima.



Uči nas o nama samima

Kroz našu prvu ljubav takođe možemo da naučimo mnogo o sebi i svojim potrebama. Možda smo shvatili da nam je važna komunikacija ili poštovanje, ili da ne volimo ljude koji su previše posesivni. Ova iskustva mogu da nam pomognu da bolje razumemo sebe i odredimo šta nam je važno u budućim odnosima.



Uči nas kako da se nosimo s gubitkom

Naša prva ljubav se često završava gubitkom, bilo da je u pitanju raskid, odlazak u drugi grad ili nešto drugo. Kroz ovo iskustvo možemo da naučimo kako da se nosimo sa gubitkom i kako da se oporavimo od emocionalnog bola. Bez obzira na to ko je izazvao kraj veze, naučimo da je opraštanje važno da bismo nastavili sa svojim životom.



Viber

Autor: O.J
Izvor: Objektiv

Povezane vesti:


>