Zdravlje

Ljubav

Oprez! Ova hrana i lekovi ne idu zajedno!

Oprez! Ova hrana i lekovi ne idu zajedno!  Neke od kombinacija mogu da dovedu do oštećenja jetre koje može biti čak i smrtonosno...

Oprez! Ova hrana i lekovi ne idu zajedno! Svet Plus

Kako je istakao Benjamin Bovers stručnjak za uticaj hrane na lekove, postoje kombinacije koje mogu da dovedu do oštećenja jetre koje može biti čak i smrtonosno.


On je naveo nekoliko opasnih kombinacija koje treba izbegavati:Mleko i antibiotici

Mleko i mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko i slično nikako nemojte da jedete u isto vreme kad pijete antibiotike.

- Ova kombinacija je vrlo loša zato što mlečni proizvodi mogu da drastično umanje apsorpciju antibiotika u vaš krvotok čime se umanjuje njihovo dejstvo. I dok mislite da vam je bolje jer pijete antibiotike, vi zapravo postajete meta nove infekcije koja dodatno ugrožava vaše zdravlje – upozorio je Bovers.Sokovi i alkohol
Sokovi, bilo da su u pitanju gazirani ili ne, takođe utiču do izvesne mere na dejstvo antibiotika. Kako upozoravaju stručnjaci, posebno je opasan alkohol koji nikako ne treba mešati sa antibioticima, niti piti energetska pića. Voda je najbolja opcija, posebno prilikom oralne upotrebe antibiotika. Opasno može biti čak i ako konzumirate alkohol i paracetamol.


Sok od grejpfruta
Sokovi od citrusnog voća, posebno od grejpfruta, izuzetno su zdravi, ali nisu dobra kombinacija s lekovima za srce.

- Ovo, na prvi pogled bezazleno piće, može da utiče na lekove za srce. Umesto da se medikament razloži u telu i pomogne mu, on se taloži u jetri što vremenom može da dovede do ozbiljnog oštećenja, ne samo jetre već i bubrega i srca. Ono, pritom, nije zaštićeno terapijom kako smo mi verovali – upozorio je Bovers.

Vino i antidepresivi
Poznato je da kombinacija alkohola i lekova može biti opasna po život pacijenta. Posebno je opasna kombinacija vina i antidepresiva jer može dovesti ne samo do poremećaja rada jetre, već i do veoma lošeg uticaja tih lekova na ponašanje i organizam pacijenata.

- Antidepresivi su specifični lekovi i treba strogo voditi računa šta se jede dok se koristi ta terapija. Pored vina i uopšte alkohola, koji može izazvati vrlo opasne posledice po organizam pacijenta, ne treba jesti ni zrele sireve ukoliko pijete antidepresive. Naime, sir a posebno zreli ima značajne količine tiramina što u kombinaciji sa lekovima može da dovede do naglog skoka krvnog pritiska što zahteva hitnu hospitalizaciju. Da biste izbegli bilo kakve probleme najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom oko ishrane ukoliko koristite bilo kakve lekove – poručio je Bovers.
 

Najbolji način da aktivirate sve mišiće! Vežbe od 20 minuta! (VIDEO)


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/informer

Povezane vesti:


>