Ostalo

Sme�no

Kraljevska i pastelno plava boja za jaja! Bez hemije! (RECEPT)

Kraljevska i pastelno plava boja za jaja! Bez hemije i bez ikakave boje iz kesica. Prirodna tehnika koju ćete koristiti svake godine.

Kraljevska i pastelno plava boja za jaja! Bez hemije! (RECEPT) Screenshoot/Youtube
Ako ne volite da koristite veštačke boje, a volite raznobojna vaskršnja jaja, danas vam otkrivamo kako da dobijete dve najlepše nijanse plave - kraljevsku i pastelnu - bez ijedne kapi hemije i bez boja u kesicama!

Treba vam jedna jedina namirnica - crveni (ljubičasti) kupus, plus malo sode bikarbone i malo sirćeta.Postupak: 


Manju glavicu crvenog kupusa iseći na veće komade, staviti u dublji lonac, preliti sa 500 ml vode i staviti da se kuva 35-40 minuta na tihoj vatri. Brzo će početi da pušta plavu boju.

Jaja skuvajte posebno sa malo soli.

Skuvani kupus ostavite da se potpuno ohladi.

Vodu od kupusa procedite, pa podelite u dve posude. U jednu posudu dodajte četiri kašike sirćeta, a u drugu kašiku sode bikarbone. U jednoj posudi imaćete ljubičastu tečnost, a u drugoj tamno plavu. Ljubičasta daje divnu kraljevskoplavu nijansu, a plava pastelnu.Potapajte jaja u boju tako da budu skroz pokrivena tećnošću (ili prelivajte pomoću kašike i okrećite povremeno). Možete ostaviti da stoji oko pola sata - što duže jaja stoje u boji, nijansa će biti intenzivnija.

Jedna glavica kupusa dovoljna je za farbanje do 30 jaja. Najbolje je koristiti bela jaja, jer boja lepše ispada.Napomena:

Važno je da se jaja prirodno osuše na papirnom ubrusu nakon vađenja iz boje. Nemojte ih brisati jer možete da skinete deo boje dok je još vlažna. Mokar ubrus menjajte suvim sve dok se jaja potpuno ne osuše.Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>