Ostalo

Sme�no

Simptomi koji ukazuju da je vašeg ljubimca ujeo zaraženi krpelj!

Počinje lepo vreme i boravak u prirodi predstavlja uživanje, kako za nas, tako i za naše ljubimce. Srčani crv ozbiljno može ugroziti život vašeg psa! Simptomi koji ukazuju da je vašeg ljubimca ujeo zaraženi krpelj!

 Simptomi koji ukazuju da je vašeg ljubimca ujeo zaraženi krpelj! Foto: Mina Sekulić




S obzirom da je počelo proleće, pojava krpelja predstavlja ozbiljan problem kada su u pitanju psi i mačke, ali i vlasnici, doktorka veterinarske medicine Mina Sekulić, dala je nekoliko saveta, koje bi trebalo primenjivati tokom lepih dana, kako biste zaštitili svoje ljubimce.


Počinje lepo vreme i boravak u prirodi predstavlja uživanje, kako za nas, tako i za naše ljubimce. To sa sobom nosi i rizik od pojave zaraznih bolesti koju prenose krpelji. Period najveće aktivnosti krpelja se javlja u proleće i leto i traje sve do kasne jeseni. Međutim, svedoci smo da se klima menja, tako da ni taj period aktivnosti krpelja više nije pravilo, već su krpelji aktivni tokom cele godine. Krpelji su ektoparaziti (spoljni paraziti), koji preživljavaju hraneći se najčešće krvlju sisara i ptica. Krpelji ne skaču i ne lete.


Obično se prenose na domaćina tako što borave i puze po visokoj travi, čekajući pogodan trenutak da se zakače za njega. Pogodan domaćin krpelju mogu biti svi sisari – a kod nas su to najčešće kućni ljubimci (pas i mačka), kao i sam čovek. Ono što je bitno znati, ujed kprelja ne boli! Pa, zbog toga često ostaje neotkriven – kaže Mina Sekulić i objašnjava koliko je dug životni vek krpelja i kakve sve posledice na životinje, ali i na čoveka može ostaviti njegov ujed.




Postoji nekoliko faza ujeda krpelja


Životni ciklus krpelja se sastoji iz nekoliko faza: jaja, larve, lutke i odraslog krpelja. I svaka faza se hrani krvlju. Na taj način, zaraženi krpelj ubacuje uzročnika oboljenja u krv domaćina. Postoji više bolesti koje krpelj može da prenese na našeg ljubimca, pa i na čoveka.


Prva je Lajmska bolest (uzročnik bakterija Borelia Burgdorferi) od koje može da oboli i pas i čovek.Lajmska bolest je sistemsko oboljenje, što znači da je ugrožen ceo organizam.

Babezioza pasa ili krpeljska groznica, je infektivno oboljenje koje prenosi zaraženi krpelj, a uzročnik je Babesia canis (protozoa) .Parazitira u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), kada dolazi do njihovog propadanja i pojave hemolitičke anemije kod pasa. Uzročnik Erlihioze je rikecija Erlihia, a kao i kod Babezije, prenose je zaraženi krpelji. Anaplazmoza je bakterijska bolest koja se kod pasa i mačaka javlja u dva oblika – Anaplasma phagocytophilium, napada bela krva zrnca (takođe zarazna i za čoveka) i Anaplasma platys koja inficira krvne pločice psa ili mačke, zadužene za zgrušavanje krvi posle povrede. Ova bolest, nekada karakteristična za tople i daleke predele, sve češće se pojavljuje kod nas.




Simptomi ujeda krpelja kod psa i mačke


Ukoliko ste primetili krpelja na Vašem psu i nakon nekog vremena, Vaš pas je postao letargičan, malaksao sa povišenom temperaturom, otečenim i bolnim zglobovima, ili primetite tamnu boju mokraće, obavezno Vašeg ljubimca odvedite veterinaru. U pitanju su veoma ozbiljna i smrtonosna oboljenja, čije je izlečenje moguće ukoliko se primeti na vreme. Najvažnija terapija kod oboljenja koju prenose krpelji, jeste PREVENCIJA. Redovno stavljanje preparata protiv krpelja, tokom cele godine! Preparati mogu biti topikalni (nakapavaju se na kožu), oralni u vidu ukusnih kolačića ili preparati u obliku ogrlice. I tada možete, bez bojazni, da uživate sa Vašim ljubimcem u prirodi.


Problem lepog vremena najviše nastaje pojavom komaraca, doktorka veterinarske medicine, objašnjava da komarci mogu preneti i neke ozbiljne bolesti na vašeg ljubimca. Posebno je opasan srčani crv, koji najčešće pogađa pse.

Lepe tople noći su divno vreme za sedenje u bašti ili na terasi, ali tu su uvek mali nezgodni i pre svega dosadni komarci. Pored toga što su dosadni, komarci mogu da prenesu i neke opasne bolesti, kako nama, tako i životinjama. Ovaj put, pričamo o srčanom crvu koji od svih životinja, najčešće pogađa pse. Tokom proteklih par decenija, ova parazitska bolest je od, naizgled, imaginarne pretnje po zdravlje pasa u Srbiji, postala realna opasnost od koje oboljeva veliki broj pasa. Iako naziv bolesti sugeriše da se paraziti nalaze u srcu, ovo je, pre svega, bolest pluća, a srčane komplikacije, koje mogu podrazumevati i prisustvo crva u srcu, razvijaju se tek u kasnijim fazama bolesti. Pored oboljenja srca i pluća, ova bolest ostavlja dalekosežne štetne posledice na ceo organizam – kaže Mina Sekulić i dodaje: 






Izazivač bolesti je valjkasti crv ( Dirofilaria immitis). Primarno mesto koje ovaj parazit nastanjuje jesu arterije pluća. U situaciji kada je prisutan jako veliki broj ovih parazita (preko 25 kod pasa srednje veličine, a preko 50 kod velikih pasa ), i u poodmaklom stadijumu bolesti, crvi će se naći i u desnoj komori srca. Ženke ovog parazita u krv domaćina oslobađaju svoje „mladunce“, mikroskopske larvice koji se zovu mikrofilarije.


Komarac kada sisa krv, unese u svoje telo ove larvice i nakon prosečno 14 dana u komarcu sazrevaju infektivne larve kojima komarac pri novom hranjenju inficira drugog psa.Infekcija je mesecima, pa i godinama neprimetna, protiče bez ikakvih simptoma. Kao što je već naglašeno, ovo je pre svega bolest plućnih krvnih sudova i tkiva oko arterija u plućima. Tako, prvi simptomi koji se javljaju jesu simptomi disajnih organa – kašalj, zamor ( čak i nesvestice ), gubitak kondicije. Razvijaju se hronične promene na plućima koje dovode do povišenja krvnog pritiska u plućima ( plućne hipertenzije ), što tokom vremena oslabi srce. Ako postoji puno crva u plućnim arterijama, pogotovo kod malih pasa, crvi mogu „krenuti“ prema desnoj komori i tako dovesti do naglog zastoja funkcije srca, što se stručno naziva „sindrom vene kave“.



Prevencija od ujeda komarca


Kao i za infektivne bolesti koju prenose krpelji, tako i u slučaju oboljenja izazvanog „srčanim crvom" osnov zaštite je prevencija. Na našem tržištu postoje mnogobrojni preparati koji štite psa od srčanog crva. To su preparati koji imaju repelentno (odbijajuće) dejstvo na komarce. Zaštita se koristi u periodu pojave komaraca, do prestanka njihove pojave.


Tokom toplih dana, najčešća pojava kod kučića i mačaka je toplotni udar. Dr Mina objašnjava, kako da prepoznate simptome i šta je potrebno da uradite, kako biste zaštitili svog ljubimca.

Najčešći problem tokom letnjih meseci, kada su naši ljubimci u pitanju, jeste pojava toplotnog udara ( hipertermije ).

Treba znati kako prepoznati simptome toplotnog udara i šta raditi ako do njega dođe. Nikako psa ne smemo ostaviti u autu, čak i ako nam deluje da je temperatura prijatna, i ako je auto u hladu, sa spuštenim prozorima, jer poznato je da se psi ne znoje, već se rashlađuju samo ubrzanim disanjem, dahtanjem i napajanjem.

Samo mala količina toplote se oslobađa preko jastučića na šapama, stoga, do pojave toplotnog udara može doći već u roku od nekoliko minuta. Simptomi koji se javljaju kao posledica toplotnog udara su ubrzano disanje, koje zatim postaje otežano, grčenje mišića, nesiguran hod, tamno crvene ili potpuno blede desni, povišena telesna temperatura. Sve to može izazvati pojavu šoka i kome, a ishod može biti smrtonosan.

Psa momentalno treba skloniti sa vrućine i politi ga hladnom vodom, umotati u peškire  natopljene hladnom vodom, u koju se mogu dodati i kockice leda. 






Preventiva:

Uvek obezbedite svežu vodu psu. Kako biste izbegli dehidraciju po velikim vrućinama, svom ljubimcu postavite posudice sa vodom na više mesta po kući. Izlaženje od 9 do 19 takođe treba izbegavati. 


Tokom letnjih meseci, pored toplotnog udara, naše ljubimce ne smemo ni preterano izlagati suncu. Posebno bele rase pasa, kao i pse sa ređim dlačnim pokrivačem. Vrlo lako mogu dobiti opekotine po celom telu, posebno na bezdlačnim delovima tela, vrhovima ušiju, nosu...

Većina ljudi godišnje odmore planira zajedno sa svojim ljubimcima. Postoji nekoliko stvari koje morate da znate, ukoliko želite da na putovanju uživate sa svojim malim prijateljima.


Treba naglasiti da na put ide zdrav pas.



Isto tako, treba poznavati temperament našeg psa. Da li naš pas podnosi visoke temperature, da li podnosi prisustvo drugih pasa na plaži, kao i samu gužvu na plaži, na kraju i samu vodu? Da li voli vodu? Ako smatramo da je naš ljubimac letnji i morski tip, onda krećemo u papirološku, kao i medikametoznu pripremu ljubimca, ukoliko teško podnosi put.


Pas koji ide na put mora da bude čipovan i vakcinisan protiv besnila. Uz to, ukoliko putuje u zemlje EU, mora da ima urađen titar antitela na besnilo. Neophodno je da veterinar izda potvrdu o zdravstvenom stanju psa 24h – 48h pred put. Sa veterinarom se možete konsultovati oko medikamentozne pripreme psa za put. Ako ste sve to završili, i našli pet friendly smeštaj, onda Vam ostaje samo da se lepo provedete i uživate sa Vašim ljubimcem na nekoj lepoj destinaciji.


Poslednjih meseci, svedoci smo da je na ulicama sve više pasa lutalica, koji su poprilično agresivni i napadaju ljude. Mina Sekulić ističe, da država ulaže maksimalne napore kako bi se zaštitili građani i deca, a otkriva i šta je neophodno u tim procesima.


Glavni vid suzbijanja pasa lutalica i smanjenja njihovog broja na ulicama, samim tim i zaštite naše dece, kao i nas samih, jeste upravo kontrolisano razmnožavanje. Država ulaže velike napore i sredstva kako bi se vršila masovna sterilizacija pasa lutalica. I rezultat je vidljiv. Međutim, glavni problem predstavlja pojava „novih“ pasa, odnosno pasa koji su vlasnički psi, a sada su napušteni. To su psi koji nisu čipovani. Zakonska obaveza svake osobe koja usvoji, udomi ili kupi psa jeste upravo da čipuje svog psa.


U bazu se unose podaci o psu, kao i vlasniku psa. To postoji ukoliko bi se pas izgubio, bio ukraden, kao i upravo zbog sve češće pojave napada pasa. Država ulaže velike napore i svakodnevno se bavi rešavanjem pitanja pasa lutalica, ali samo uz pomoć građana i međusobnu saradnju građana i države, problem pasa lutalica može biti trajno rešen. 



Kako bi se sprečilo da psi šetaju slobodno ulicama, potrebna je izgradnja dodatnih azila, a kako doktorka veterinrske medicine ističe, u planu je izgradnja još nekoliko prihvatilišta na teritoriji cele Srbije.


Drugi vid suzbijanja pasa lutalica, jeste upravo izgradnja azila. Poslednje izgrađeno Prihvatilište Obrenovac je šesto prihvatilište JKP „Veterina Beograd“ za napuštene pse, čijim je otvaranjem povećan kapacitet smeštajnih mogućnosti pasa za napuštene pse na teritoriji grada Beograda. U planu države je izgradnja novih prihvatilišta, koji će biti izgrađeni po najnovijim standardima, ne samo na teritoriji Beograda, već cele Srbije. U okviru prihvatilišta će se naći psi koji će se u prihvatilištu trajno zadržavati po nalogu nadležnih organa, sve do usvajanja. U objektu će biti zaposleno stručno osoblje koje uključuje doktore veterinarske medicine, veterinarske tehničare i zoohigijeničare.



Savet ukoliko želite da udomite kućnog ljubimca


Ljudi treba da znaju da imati kućnog ljubimca predstavlja veliku obavezu. To ne može svako.


Kućni ljubimac se ne uzima na mesec dana, šest meseci ili godinu dana. Uzima se trajno. Isto tako, oni koji su spremni tu obavezu da izdrže, postaju i najsrećniji ljudi. Jer imati kućnog ljubimca, znači biti srećan i nasmejan. Znači biti dete zauvek. Znači biti zdrav. Kućni ljubimci nam, jednostavno, ulepšaju život, pa hajde i mi njima onda da ulepšamo njihov i zajedno budemo srećni.
 

Konačno možete da izračunate koliko vaš pas zaista ima godina!




 

Viber

Autor: Jelena Blažić
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>