Recepti

Ljubav

Vaskršnja šunka! Svečano glavno jelo! (RECEPT)

Ako vam je standardno meso dosadilo, evo sjajnog predloga koji će oduševiti ukućane! Vaskršnja šunka! Svečano glavno jelo na vašoj trpezi! Pogledajte recept!

Vaskršnja šunka! Svečano glavno jelo! (RECEPT) tasteofhome





Potrebno za pripremu šunke:


1-2,5 kg dimljene šunke (ili suvog vrata, buta...) 
600 g - 1 kg brašna, 
kocka svežeg kvasca, 
2-3 kašičice soli,
 2-3 kašike ulja,
 2-5 dl mlake vode.



Priprema: 

Izmrvite kockicu kvasca, dodajte nekoliko kašika brašna, nekoliko kašika mlake vode, pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže 15-ak minuta. 

U veću vanglu sipajte više od pola kilograma glatkog brašna. Napravite udubljenje, pa u njega izlijte nadošli kvasac. 

Dodajte dve-tri kašičice soli sa strane, jednu-dve kašike ulja, malo mlake vode i varjačom izmešajte testo.

Postepeno dodajte preostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete ne previše mekano, ali ni previše tvrdo testo.

Varjačom dobro umesite testo, dobro ga izlupajte, sve dok ne počne da se odvaja od zidova posude. Kad postane glatko, već prilično elastično, zatvorite posudu poklopcem ili pokrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči. Za to vreme dobro operite šunku i osušite je papirnim ubrusom.

Pre nego što šunku umotate u testo, dobro je ohladite. Možete da je skuvate i dan ranije, pa sutradan umesiti testo i pečete. Pripremite tepsiju za pečenje i obložite je aluminijumskom folijom. Premažite foliju uljem.

Nakon što se udvostručilo, testo premesite i prebacite na premazanu foliju. Rastanjite po celoj dužini i širini tepsije, pa preko stavite šunku. Umotajte je u testo sa svih strana i dobro pritisnite uz šunku, jer meso ne sme da se vidi, pa sve obmotajte folijom. Nju takođe premažite uljem kako se ne bi zalepila za testo. Obmotajte je tako da kasnije tokom pečenja možete da je otvorite na vrha u i vidite da li je jelo gotovo.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite šunku onoliko sati koliko je teška. Onu od jednoga kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata... Folija će sprečiti da se testo prebrzo zapeče i zagori.

Poslednjih 20-30 minuta, sklonite foliju s vrha hleba kako bi poprimio lepu zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu. Kad je šunka u hlebu pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se šunka ohladi u testu. Najbolje ju je pripremiti veče pre posluživanja. Hleb će omekšati, šunka će se lepo ohladiti i moći će da se seče tanko, a hleb će iznutra biti još sočniji od sokova koje je šunka pustila. Pečenu i ohlađenu šunku secite na kriške s hlebom u kojem se pekla.

Prijatno!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: 24sedam

Povezane vesti:


>