Ostalo

Sme�no

Brak i novac! Koliko svadba košta mladence, a koliko goste?!

Sada su svadbe i oko 30, 40 odsto skuplje nego pre dve, tri godine... Brak i novac! Koliko svadba košta mladence, a koliko goste?!

Brak i novac! Koliko svadba košta mladence, a koliko goste?! Svet Plus





Parove koji planiraju da u 2023. godini kažu "sudbonosno da", to će skupo koštati. Ali zato imaju svoj "tajni adut" - goste




Svi parovi koji planiraju da u 2023. godini kažu "sudbonosno da", to će skupo platiti. Sada su svadbe i oko 30, 40 odsto skuplje nego pre dve, tri godine, a najviše zbog cene zakupa restorana, ali i svega ostalog što podrazumeva proslavu povodom sklapanja braka. 


Boško Bubanja, predsednik Udruženja ivent industrije kaže da za jednu prosečnu svadbu u Beogradu i Novom Sadu, sa 200 gostiju, treba da se izdvoji neverovatnih 20 hiljada evra.

-  Sezona svadbi tradicionalno počinje krajem aprila, a udarnički su maj i jun. Gotovo svi termini za ovaj period su popunjeni, dok za avgust, septembar i oktobar ima još slobodnih datuma. Zbog poskupljenja hrane, mladencima će džepove prvo da isprazni zakup restorana, a zatim i sve drugo što je potrebno za organizaciju svadbe - objašnjava Bubanja.


On dodaje da postoje jasni razlozi zašto su cene otišle u nebesa.

- Recimo, venčanice. Njihova cena je veća za neverovatnih 30 do 40 odsto, jer se najveći broj haljina za mlade, kao i sam materijal za šivenje do rata uvozio iz Ukrajine, koja je poznata po velikoj proizvodnji vančanica, ali i materijala jer su cene mnogo pristupačnije nego u Evropi. Zbog ratne krize cene su drastično skočile - zaključuje Bubanja. 


Prema njegovim rečima i fotografi svoje usluge sada naplaćuju 20 odsto više. Fotografije koje gosti kupuju na samoj ceremoniji venčanja  sada plaćaju i 250 dinara, dok je prethodnih godina ta cena bila 150 dinara.

- Zbog galopirajuće inflacije i poskupljenja namirnica i cena torte je otišla "nebu pod oblake", a viša je za čak 30 do 40 odsto. I bendovi takođe predstavljaju veliki trošak za mladence. Jedna od najpovoljnijih opcija je manje poznati bend koji nastupa za oko 1.500 evra. S druge strane, bendovi koji su "na glasu" traže najmanje 7.000 evra. Muzičari su svoje cene korigovali zbog poskupljenja prevoza i goriva, a verovatno se i oni vode onom ustaljenom rečenicom: "Sve je poskupelo" - kaže Bubanja. 












Ekspanzija

Prošle godine bilo je skoro 35.000 svadbi u Srbiji. Više nego inače, jer je korona mnogim mladencima, ali i restoranima poremetila planove.

U proseku ih godišnje u Srbiji bude 25.000, a u Beogradu 10.000.

Mladenci koji se zbog svih poskupljenja odluče da ipak samo sa kumovima stanu ispred matiačara i počaste se, eventualno, ručkom, opet će morati da odreše kesu. Poskupelo je i zlato, odnosno konstantno "skače", zbog inflacije, pa su i burme postale luksuz.  

- Usluge matičara koji  izlaze na teren, odnosno dolaze u restoran, koštala je 10.000 dinara, a sada je njihova cena 14.200 dinara. Taksa staje 500 dinara, a nekada je koštala 350 dinara. Jedini način da mladenci malo uštede novac, jeste da svadbu organizuju radnim danima, jer samo tada zakup restorana i benda košta manje. To, naravno, može da bude nezgodno za goste, ali se parovi sve češće na ovo odlučuju, jer na taj način ih sve, što je potrebno za svadbu košta dosta manje, od 10 do 15 odsto - kaže predsednik udruženja, i dodaje mesto u jeftinijim salama za venčanje košta 30 evra, dok u hotelima i luksuznijim restoranima staje od 75 evra, do neverovatnih 150 evra, za jedno mesto. 

On dodaje i da se gosti hvataju za glavu pri pomisli na novčanik, jer sada pare "manje vrede".

- Nekada je bilo sasvim u redu da se u kovertu stavi 50 evra, ali sada je zaista sve poskupelo, pa bi trebalo i poklon malo "pojačati". Baš često se dešava  da gosti zovu restoran i pitaju koliko košta mesto, kako se ne bi obrukali. Prema nekom nepisanom pravilu mesto treba da se otplati i da se doda isto toliko. To znači ako stolica mladence košta 40 evra, vi nosite 80 evra, ako idete u paru, u kovertu biste trebalo da stavite oko 150, 160 evra - izaračunao je sagovornik. 

Raspitali smo se i koliko se to novca nosi kod bliske rodbine ili ukoliko ste kum ili kuma, a tu je odgovor od 200 do 500 evra, dok za "dalji" rod i poznanike, porodice u kovertu stave 100 evra, piše K1info.

Pojedini mladenci, koji sada prave svadbu, verovatno bi rekli da je to malo, ali kada se sve stavi na papir i doda trošak za garderobu, muziku, fotografije, pare za kićenje, taksi... Ne čudi što se građani potajno nadaju da će tokom godine imati samo jednu svadbu, koju mogu finansijski da izdrže. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: k1info.rs

Povezane vesti:


>