Region

Svet

Region

Emir Kusturica zbog uvrede traži dva miliona

Režiser Emir Kusturica tužio je glavnog i odgovornog urednika portala e-novine.com Petra Lukovića zbog “povrede ugleda i časti” i zbog “nanete duševne patnje” traži odštetu od dva miliona dinara, saopštile su e-novine.

Emir Kusturica zbog uvrede traži dva miliona



"Pravi razlog za tužbu treba tražiti u kritičkim tekstovima koje e-novine objavljuju o Srđanu Šaperu, Nebojši Krstiću, Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću, Borisu Tadiću i ostalim članovima političkog, finansijskog i marketinškog establišmenta" – navela je redakcija portala e-novine u saopštenju.

"Očigledno je da je država u Emiru Kusturici našla “hitmena” koji će pokušati da ubije e-novine i tako zaplaši sve koji žele da se bave slobodnim novinarstvom i kritički misle o proizvođačima tužne srpske političke realnosti - piše u saopštenju. Kusturica je tužbu predao 1. februara Višem sudu u Beogradu zbog teksta “Novogodišnja bajka za ubice” autora Zorana Janića i Miroslava Bojčića, objavljenog 15. januara, a kao razlog tužbe navedena je “povreda časti i ugleda” zbog dovođenja u vezu Kusturice sa ubicom Državne bezbednosti Veselinom Vukotićem" - navodi se u saopštenju.

"Kuriozitet u ovoj tužbi je činjenica da je sporni tekst preuzet sa Peščanikovog sajta, gde je izvorno objavljen 14. januara 2011. godine. Činjenica da državni službenik Kusturica ne tuži ni autore teksta, ni Peščanik, već samo e-novine koje su tekst prenele, jasno govori da ovde nije reč ni o kakvoj ‘povredi ugleda i časti’, već o političkom pritisku koji država sprovodi sa namerom da uništi e-novine kao jedno od retkih slobodnih glasila" - piše u saopštenju portala.

Redakcija e-novina

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>