Zdravlje

Ljubav

Hrkanje i narodne metode koje pomažu da se rešite ove užasne navike!

Hrkanje i narodne metode koje pomažu da se rešite ove užasne "navike" od koje ne patite samo vi, već možda i više onaj ko spava pored vas!

Hrkanje i narodne metode koje pomažu da se rešite ove užasne navike! Svet Plus





Na internetu se mogu pronaći mnogi narodni lekovi i metode koje prema iskustvima onih koji su ih isprobali pomažu



Ukoliko želite da se "rešite" zamornog hrkanja ili vas izluđuje "testerisnje" partnera koje vas drži budno do zore, evo nekoliko smešnih, ali delotvornih metoda kako se osloboditi ovog dosadnog noćnog zvuka.

Hrkanje je toliko često među ljudima da su se mnogi dosetili da naprave razne preparate i sprave koje, tvrde oni, 100 odsto rade. Tako se na tržištu mogu pronaći anatomski jastuci i maske protiv hrkanja, magični prstenovi, pa čak i cucle za odrasle. 

Neki od saveta u borbi sa hrkanjem su i tuširanje toplom vodom svako veće pre spavanja, redovno ispiranje sinusa rastvorom morske soli, stavljanje mlakih obloga na lice, ali i unošenje puno vode jerspecijalisti ističu da sekret iz nosa i mekog nepca postaje lepljiviji ukoliko ste dehidrirani, što može da izazove hrkanje u snu.

Ali, na internetu se mogu pronaći i mnogi narodni lekovi i metode koje prema iskustvima onih koji su ih isprobali pomažu.


Teniska loptica kao prva pomoć
Ležanje na leđima podstiče hrkanje, pa ovaj položaj treba izbegavati. Pokušajte jastucima da poduprete telo kako bi tokom noći ostali na boku ili stomaku.

Ukoliko to ne uspe, pojedinci savetuju da na leđa, na pidžamu pre spavanja prišijete male loptice, teniske ili čak orahe, kako se tokom noći ne bi okretali na leđa.

Prema pričama ovu metodu koristili su i vojnici u rovovima koji su spavali sa rancem na leđima kako ne bi hrkanjem odali neprijatelju svoj položaj.



Ulje od tamjana
Među narodom je poznato da je ulje od tamjana jako delotvorno protiv hrkanja. Ukoliko ovo ulje nanesete na područje vrata, nosa ili grudi gotovo sigurno te noći nećete hrkati, tvrde ljudi koji su ovu metodi isprobali.

Uz ulje, savetuju oni, kako bi pospešili efekat u spavaćoj sobi koristite i ovlaživač vazduha, jer će tako vaši disajni putevi ostati dovoljno vlažni.


Slovo I leči od hrkanja 
Pojedinci tvrde da se hrkanja možete "rešiti" vežbajući mišiće nazofarinksa.

- Sa napetim mišićima vrata i nazofarinksa pokušavajte izgovarati slovo I kao da pevate -"i-i-i". Ovu vežbu treba raditi dva do tri puta dnevno po 30 puta.

- Odlično pomaže i kretanje vilice napred – nazad po 30 puta, takođe dva ili tri puta dnevno

- Izvucite jezik i pokušajte dopreti sa njim do brade, uradite to najmanje deset puta dnevno


- Stavite među zube drvenu palicu, stisnite i držite tako dva do četiri minuta 






Pečena šargarepa
U borbi protiv hrkanja veoma su delotvorne pečene šargarepe. Njih treba jesti sat vremena pre svakog obora i na taj način, tvrde neki, rešićete se hrkanja.



Med i cimet eliminišu hrkanje
Još jedan prirodni lek protiv dosadnog hrkanja je kombinacija meda i cimeta. Naime, potrebno je samo da popijete čašu mlake vode u koju ste prethodno sipali pola kašike cimeta i isto toliko meda. Ovu mešavinu ne treba piti direktno pred spavanje, već nekoliko sati ranije.  

Ipak, kako bi prestali da hrčete potrebno je da redovno pijete ovaj narodni lek i spavate minimum osam sati.



Sok od kupusa
Jedan od najčešće deljenih saveta je sok od kupusa. Mesec dana neposredno pre spavanja treba popiti jednu čašu ovog soka zaslađenog sa jednom kašikom meda. 

Za one koji ne poseduju sokovnik odlična zamena je da list kupusa namažete medom i pojedete.
 

Tamni podočnjaci kesice i ispod očiju? Postoji pet trikova koji odmah deluju!

Viber

Autor: O.J
Izvor: k1info.rs

Povezane vesti:


>