Ljubav

Style

Ljubomora: Muškarci i žene je osećaju iz potpuno drugačijih razloga!

Ljubomora je složena emocionalna reakcija koju svi možemo doživeti u određenom trenutku, a jedno istraživanje je pokazalo da je muškarci i žene osećaju iz sasvim drugačijih razloga.

Ljubomora: Muškarci i žene je osećaju iz potpuno drugačijih razloga! Svet Plus





Postoji razlika u načinu na koji muškarci i žene doživljavaju i izražavaju ljubomoru, pokazalo je istraživanje univerziteta u Pensilvaniji.


Ovo istraživanje je pokazalo da su žene češće ljubomorne zbog emocionalne nevere, dok su muškarci skloniji ljubomori zbog fizičke prevare.

To znači da žene često osećaju ljubomoru kada osete da se njihov partner emocionalno povezuje s drugom osobom, čak i ako ta osoba nije fizički privlačna. Na primer, kada njihov partner provodi vreme s nekom drugom ženom i deli s njom intimne detalje o svom životu, žene mogu osetiti da se njihova veza s partnerom ugrožava i početi da osećaju ljubomoru.

S druge strane, muškarci su skloniji da osećaju ljubomoru zbog pretnje od fizičke nevere. To znači da kada vide da njihova partnerka flertuje ili provodi vreme s drugim muškarcem, osećaju se ugroženo i počinju da osećaju ljubomoru. Muškarci su skloniji fokusirati se na telesne privlačnost i seksualnu privlačnost u odnosu na emocionalnu privlačnost.


Ovo istraživanje koje je rađeno na 500 osoba koje su detaljno ispitivane o ljubomori takođe je pokazalo da su muškarci skloniji da izbegavaju situacije koje bi mogli podstaći njihovu ljubomoru, dok su žene sklonije da se direktno suoče sa situacijama koje bi mogle izazvati ljubomoru.

Psiholozi preporučuju da se suočimo s ljubomorom otvoreno i iskreno, razgovarajući s partnerom o svojim osećajima, bez pretpostavki i osuđivanja. Važno je razumeti šta je izvor ljubomore i raditi na njegovom rešavanju, umesto da se ponašamo impulsivno i agresivno.

Takođe dodaju, ljubomora je složena emocionalna reakcija koju svi možemo doživeti u određenom trenutku. Važno je naučiti prepoznati ljubomoru, kontrolisati je i razgovarati s partnerom o njoj kako bi se održao zdrav odnos.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Bilten

Povezane vesti:


>