Zdravlje

Ljubav

Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno da biste mršavili!

Često iz prevelike želje da smršamo pravimo greške i previše smanjujemo dnevni unos kalorija. Da li i vi to radite i ne vidite rezultate? Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno da biste mršavili!

Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno da biste mršavili! Svet Plus





Koliko puta ste samo čuli – da biste smršali treba da unosite manje kalorija? Nije u pitanju nuklearna fizika, svako ko je bar jednom pokušao da smanji težinu i izgubi makar “praznične kilograme” susreo se sa savetom da smanji svoje porcije hrane.



Ponekad iz prevelike želje da smršamo pravimo greške i previše smanjujemo dnevni unos kalorija. 


Malo je poznato da se proces mršavljenja usporava ako ne jedemo dovoljno. 


Ipak, veliki broj rigoroznih režima ishrane to može da potvrdi. 


Takav je primer VMA dijeta, koja ima veliki kalorijski deficit i može pritom da izazove brojne zdravstvene probleme. Ne samo da nećete trajno smršati uz pomoć tzv. medicinske dijete, već možete oslabiti imunitet, ubrzati starenje, izgubiti snagu i naravno – povratiti sve izgubljene kilogame čim prestanete da gladujete.

Koliko onda kalorija je potrebno da bismo smršali i koji znaci pokazuju da ne jedemo dovoljno da bismo pokrenuli ovaj proces? Pročitajte.



Koliko treba da jedemo da bismo smršali?


Strogi režimi ishrane nisu pametna odluka kada želimo da smršamo i gotovo uvek imaju negativne posledice po naše zdravlje. Glavni razlog je taj što su telu zapravo potrebne kalorije da sagoreva kalorije. Hrana, dakle, treba da bude ukusan i zasluženi užitak koji pokreće naš metabolizam i omogućava nam da smršamo.

Jednostavno rečeno, kada jedemo dovoljno, organizam koristi hranu kao gorivo, a potom crpi energiju koja mu je potrebna za normalno funkcionisanje tako što se okreće topljenju sala. Tako zaista možemo da zdravo smršamo.






Međutim, kada prestrogo ograničimo kalorije, telo prelazi u „režim gladovanja“, a zatim počinje da razgrađuje mršavo mišićno tkivo da bi se zadržalo na svojim zalihama energije. Na kraju, ovo može usporiti metabolizam, što otežava gubitak težine. Premali unos kalorija takođe povećava nivo hormona stresa kortizola u telu, čime se gubitak kilograma otežava.

Generalno posmatrano, niskokalorične dijete teško su održive, jer ne donose telu blagostanje. Pored toga što ne možemo da smršamo ujedno oduzimamo sebi mnogo zadovoljstva.


Koliko kalorija dnevno nam je potrebno?


Potrebe za kalorijama svake osobe su različite, variraju na osnovu nivoa aktivnosti, ciljeva i pola. Neka je opšta preporuka da žene treba da unose 2.000 kalorija dnevno kako bi održale svoju težinu, a da jedu oko 1.500 kalorija ako žele da izgube 1 kg nedeljno. Kalorijske potrebe muškaraca su malo drugačije, pa je preporučeni unos oko 2.500 kalorija, a ako žele da smršaju oko 2.000.


Kada preterano smanjimo količinu kalorija koju unosimo, našem telu postaje teško da obavlja osnovne biološke funkcije koje nas održavaju zdravim i punim energije. Srećom, čak i kada nismo sigurni da li konzumiramo dovoljno hrane, organizam nam šalje jasne signale. 



Znaci koji ukazuju da ne jedemo dovoljno da bismo smršali

Isprobavajući razne dijete, oscilirajući između sedentarnog načina života i neredovnog vežbanja, često izgubimo svest o tome koliko je važno da se na pravilan način hranimo ako želimo da budemo zdravi i fit. Neki od znakova koji sasvim izvesno ukazuju da smo sa kalorijskim deficitom “preterali” su sledeći:



1 Stalno razmišljamo o hrani


Ukoliko se dešava da ne možemo da obavimo popodnevne obaveze, jer neprestano maštamo o večeri – to je znak da možda ne jedemo dovoljno. Kako bismo razmišljali o drugim stvarima, a ne o hrani, potrebno je da povećamo unos kalorija, a najzdraviji način za to su zdrave grickalice između obroka. 

Pametno je, dakle, pored tri glavna obroka da postoje i dve užine u našem svakodnevnom planu ishrane. U idealnom slučaju, prepodnevna užina je voće koje osvežava, a popodne hrana koja je puna proteina u kombinaciji sa namirnicama bogatim vlaknima. Šaka orašastih plodova sa komadom voća je savršen izbor.


2 Preskačemo obroke



Preskakanje doručka ili “preživljavanje” na kafi i gladovanje do ručka definitivno nije put do zdravog mršavljenja. Ukoliko sebi branimo previše, osećamo se uskraćeno, što na psihološkom planu nikako ne deluje podsticajno. Najbolja opcija jeste da imamo plan od tri obroka koji čine zdravi izvori kalorija – sveže povrće i voće, namasna mesa, cele žitarice i zdrave masti. 






3 Glavobolja kao znak da ne jedemo dovoljno


Naš mozak “radi na glukozi” koja se nalazi u našoj krvi i dolazi iz ugljenih hidrata koje jedemo. Dijete uglavnom podrazumevaju ograničeni unos kalorija i ugljenih hidrata i čine da naš mozak postane “energetski gladan”. Kako se to manifestuje na telu? Vrtoglavice, drhtanje i strašne glavobolje su signali za nizak nivo šećera u krvi. Dodavanjem kalorija i ugljenih hidrata u ishranu možemo da uklonimo ove tegove i pomognemo sebi da brže mršavimo.



4 Stalno smo pospani

Kada unesemo premalo kalorija tokom dana, možemo u nekom trenutku shvatiti da nemamo dovoljno energije da izdržimo do noći. Pospani smo, imamo osećaj “zamagljenosti” i konfuzije i teško nam je da se pokrenemo i skoncentrišemo. Tri zdrava obroka i jedna do dve užine, s druge strane, pomažu da mnogo lakše održimo stabilan šećer u krvi, te da se ne osećamo umorno, uskraćeno i nervozno.



5 Nervozni smo i razdražljivi

Možda zvuči kao reklama “kad si gladan, nisi sav svoj”, ali u suštini, kada preskočimo obrok ili ne jedemo dovoljno zaista postajemo razdražljivi, nervozni, pa čak i ljuti. Ovo se dešava jer nivo šećera u krvi ima tendenciju da opadne kada gladujemo. Posledica je smanjena sposobnost koncentracije, nedostatak strpljenja, i naravno, ljutnja. Postoje istraživanja koja sugerišu da su stroge dijete povezane sa ljutitim i agresivnim ponašanjem. 

Prema tome, ako želimo da smršamo glavni zadatak treba da nam bude da ne ograničavamo kalorije u toj meri da nam se pokvari raspoloženje.







6 Obroci nam ostavljaju nezadovoljenim

Ta mala salata za večeru? Samo komadić sira i tri tanka parčeta pršute? Ako su nam porcije izuzetno male, nakon obroka ćemo se osećati prazno i žudićemo za hranom još više. Međutim, ako tanjir popunimo zdravim mastima, nemasnim proteinima i celim žitaricama, osećamo se zadovoljno i sito. Ovaj osećaj je zapravo ono što zaslužujemo, pogotovo kada smo na putu da izgubimo prekomerne kilograme.




Ključna stvar kod osmišljavanja zdravih obroka jeste to što dobijamo sve one hranljive materije koje su našem telu potrebne. Dakle, treba unositi veće porcije zdrave hrane i ograničiti unos onih manje zdravih namirnica. Rezultat? Nema sporog metabolizma, nervoze, umora i razdražljivosti, dobijamo ukusne obroke, a gubimo kilograme.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: mojapraktika

Povezane vesti:


>