Zdravlje

Ljubav

Kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu!

Prema novom istraživanju, kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu! Plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice, opasne toksine, koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila.

Kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu! Svet Plus

Najnovije istraživanje pokazuje da plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice - opasne toksine koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila, prenosi Independent. 

Ukoliko je to istina, takve materije mogu iziritirati pluća i dospeti u krvotok te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti. Najosetljivija su deca i stari ljudi!

Jedna studija je pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih materija u vazduhu unutar zatvorenog prostora i da one mogu biti mnogo veće od nivoa zagađujućih čestica koje lebde naokolo prometnom gradskom ulicom. Za potrebe istraživanja deca su išla u školu s rančevima opremljenim monitorima koji su evidentirali zagađenje vazduha, prenosi časopis New Scientist.

 - Mnoga deca su zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskom kuvalu, nego zagađenju vazduha na putu do škole -  rekao je profesor Frenk Keli s londonskog Imperijal koledža.

Plinska kuvala i astma!

Na osnovu drugog istraživanja dokazano je da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u detinjstvu u SAD zapravo posledica izlaganja plinskim kuvalima u zatvorenim prostorima. I profesor Keli, koji nije učestvovao u toj studiji slaže se da su plinski šporeti "glavni izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima".

On takođe smatra da boravak u prostoriji s plinskim kuvalom može biti uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja kod osetljive dece.

"Ukoliko dete s astmom živi u domaćnistvu s plinskim kuvalom, verovatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa." - kaže Keli i dodaje da je taj problem izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.
 

Neurotični horoskopski znakovi sa prenaglašenim emocijama!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/informer

Povezane vesti:


>