Zdravlje

Ljubav

Ove namirnice uvek jedite zajedno jer čine čuda za zdravlje!

Ove namirnice uvek jedite zajedno jer čine čuda za vaše zdravlje! Jedna namirnica povećava apsorpciju vitamina i minerala iz druge kada se konzumiraju zajedno. 

Ove namirnice uvek jedite zajedno jer čine čuda za zdravlje! Svet Plus





Određenu vrstu hrane je preporučljivo jesti zajedno kako bi se povećala apsorpcija vitamina i minerala i kako bi se iz njih izvukle najveće zdravstvene koristi.

Doktorka Megan Rosi iz Kvinslenda, dijetetičar i naučni saradnik sa Kings koledža, kaže da se „magija“ dešava kada kombinujete specifične parove hrane, uključujući kurkumu i crni biber, sočivo i paradajz i losos i zeleno povrće.

„Određeni parovi hrane daju bolji učinak u zbiru, pri čemu jedna namirnica povećava apsorpciju vitamina i minerala iz druge kada se jedu zajedno. Ovo su moji omiljeni dueti“, kaže dr Rosi.



1. Kurkuma i crni biber

Najveći razlog spajanja ove dve namirnice je aktivni sastojak kurkume, a to je kurkumin.


U kliničkim ispitivanjima pokazalo se da kurkumin ima antiinflamatorni efekat. Sjajno je jesti kurkumu u supi ili popijenu sa đumbirom u čaju, ali dodavanje i crnog bibera u jelo ili piće može povećati sposobnost vašeg tela da apsorbuje kurkumin za 1.000 odsto“, navodi ona.

Ako ne volite da jedete ova dva mlevena začina, možete razmisliti i o dodatku ishrani koji uključuje i kurkumu i crni biber.



2. Sočivo i paradajz

Drugo uparivanje hrane koje treba češće da praktikujete je kombinacija sočiva i paradajza, kaže dr Rosi.

Možete dobiti pristojnu dozu gvožđa iz sočiva, žitarica i orašastih plodova, što je od vitalnog značaja za nivo energije. Ali još bolje se apsorbuje kada se konzumira sa hranom bogatom vitaminom C, poput paradajza ili paprike“, navodi ona i preporučuje da uparite sočivo i paradajz u salati, uz večeru, da biste iskoristili sve njihove zdravstvene prednosti.





3. Losos i zeleno povrće

„Uzimanje vitamina D je neophodno tokom cele godine, ali da li ste znali da će obezbeđivanje dovoljne količine vitamina D povećati apsorpciju kalcijuma za 50 odsto?“, kaže dr Rosi.

Takođe, ona preporučuje uparivanje lososa bogatog vitaminom D sa zelenim povrćem, koje je izvor kalcijuma.

Doktorka Megan Rosi takođe preporučuje i da pokušamo da jedemo 30 različitih vrsta biljne hrane svake nedelje, jer one sadrže „različita vlakna i hemikalije koje hrane različite bakterije u crevima“.

„Od integralnih žitarica do povrća, voća, mahunarki, semena i orašastih plodova, istraživanje je pokazalo da oni koji jedu 30 različitih vrsta biljne hrane nedeljno imaju raznovrsniji spektar crevnih mikroba od drugih. Ovo je pokazatelj dobrog zdravlja creva i takođe je povezano sa boljim dugoročnim zdravljem“, tvrdi ova dijetetičarka.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa&Srećna

Povezane vesti:


>