Ostalo

Sme�no

Poučne priče: Sveti Sava savetuje roditelje i decu! (VIDEO)

Poučne narodne priče iz čitanke za drugi razred! Sveti Sava savetuje roditelje i decu! Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u petak, 27. januara, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

 Poučne priče: Sveti Sava savetuje roditelje i decu! (VIDEO) Foto: Youtube





Sveti Sava, otac i sin

A kada je Svetitelj tako putovao po narodu, učeći ga i krepeći, a ono izađe pred njega otac i sin. Otac se žaljaše na sina kako ga ne sluša i ne poštuje. A sin se žaljaše na oca kako ne prima njegove savete i neće da mu ustupi domaćinstvo.


Slušao Sveti Sava i oca i sina, pa će na kraju reći sinu:


– Prekrsti se!
A on se prekrsti: U ime Oca i Sina…
– Koga si prvo pomenuo?
– Oca.
– Gde si prvo metnuo prste?
– Na čelo.
– A šta je na čelu ili pod čelom?
– Pamet.
– A posle oca koga si pomenuo?
– Sina.
– Gde si metnuo prste kada si pomenuo sina?
– Na trbuh.
– Ima li tu pameti?
– Nema.
– Pa kod koga je onda veća pamet: kod oca ili kod sina?
– Kod oca.
– Eto vidiš nesrećni sine – reče najzad Sveti Sava – sam si kazao da je otac veći od sina, jer je on prvi, a sin drugi, on je stariji, a sin mlađi. I onda oca svog treba da poštuješ, da ceniš i da slušaš dok je živ, ako misliš da i tebe tvoji mlađi poštuju i cene. A znaš li onu četvrtu zapovest božiju?
– Znam.
– Kaži je!
I on je kaza…
– Eto tako, oca i majku treba poštovati ako hoćete da budete srećni i dugovečni – reče najzad Sveti Sava neposlušnom sinu, pa ode…






SVETI SAVA I OTAC I MATI SA MALIM DETETOM


Doneli otac i mati malo novorođeno dete u crkvu Svetom Savi, i zamolili ga da dete blagoslovi i da mu da sreću. 

„Ja ću ga blagosloviti kao što je Isus decu blagoslovio, ali mu sreću ne mogu dati. To možete samo vi, roditelji njegovi, ako ga zarana naučite: da radi, da štedi, da ne laže, da ne krade, da sluša, da je pobožno, da poštuje starije, da je u svačemu umereno; a naročito ako ga budete uputili da dobro čuva svoje zdravlje.“

Roditelji su učinili što im je svetac kazao, pa je od njihovoh malog deteta postao dobar, radan, pošten i pobožan čovek. To se posle čulo nadaleko, pa je sa sviju strana dolazio silan svet i dovodio malu decu Svetom Savi da ih blagoslovi i da im da sreću. A Sveti Sava svima je odgovarao kao i onima prvima.
 

Priča koja izaziva jezu jer je čista istina! Kada čovek premine svet neće stati!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>