Zdravlje

Ljubav

Upozorenje reumatologa! Artritis napada i pluća!

Upozorenje reumatologa! Artritis napada i pluća! Kod 40 odsto obolelih fibroza, a česta i upala plućne maramice...

Upozorenje reumatologa! Artritis napada i pluća! Svet Plus






Reumatoidni artritis nije samo oboljenje zglobova, on oštećuje čulo vida, nerve, srce i krvne sudove, napada i pluća.

Zbog toga bi oboleli od reumatoidnog artritisa trebalo da se čuvaju prehlade, naročito gripa i kovida. Jer, ove respiratorne infekcije mogu ozbiljno da im naruše kompletno zdravlje.


Docent dr Predrag Ostojić, reumatolog Instituta za reumatologiju i predsednik Udruženja reumatologa Srbije, rekao je za Novosti da je intersticijska bolest pluća najčešća manifestacija reumatoidnog artritisa na ovom parnom organu:

- Karakteriše se povećanim stvaranjem i nagomilavanjem vlakana vezivnog tkiva (kolagena) u plućima. Prema različitim izvorima, ovakav nalaz plućne manifestacije na skeneru sreće se kod 30 do 40 odsto bolesnika sa reumatoidnim artritisom.


* Koje simptome imaju ovi pacijenti?

- Kod većine intersticijske promene na plućima su stacionarne i ne daju nikakve tegobe. Samo kod 10 do 15 odsto bolesnika ove promene su progresivne i vremenom, u poodmaklom stadijumu, uzrokuju simptome u vidu osećaja nedostatka vazduha zamaranja pri naporu, i suv, nadražajni kašalj.

* Ako nema simptoma, kako oboleli od reumatoidnog artritisa da znaju da su im oštećena i pluća?

- Pošto se simptomi javljaju kasno, potrebno je tragati za ovom manifestacijom i povremeno raditi ispitivanje plućne funkcije. Ovo posebno važi za obolele od reumatoidnog artritisa starije životne dobi, muškog pola, pušače, i one koji imaju visoku aktivnost bolesti, odnosno visok titar antitela RF i ACPA.

* Kako se leči intersticijska bolest pluća?

- U lečenju intersticijske bolesti pluća koriste se imunosupresivni lekovi, a odnedavno nam je dostupna i antifibrotička terapija, odnosno lek koji smanjuje stvaranje vlakana vanćelijskog veziva i tako usporava napredovanje fibroze.

* Koja patologija pluća još pogađa obolele od reumatoidnog artritisa?

- Pleuritis ili zapaljenje plućne maramice sa pleuralnim izlivom se javlja kod oko pet odsto pacijenata sa reumatoidnim artritisom i manifestuje se bolom pri disanju u jednoj polovini grudnog koša i nadražajnim kašljem. Ali ako se radi o većem izlivu bolesnici imaju osećaj nedostatka vazduha, jer izliv ometa normalno širenje pluća pri disanju.



* Kako se dijagnostikuje ovo stanje?

- Pleuralni izliv se lako uočava na rendgenskom snimku ili skeneru grudnog koša. U laboratorijskim analizama dominira ubrzana sedimentacija i povišen C-reaktivni protein (CRP), kao nespecifični pokazatelji da se u organizmu dešava neki zapaljenski proces.

SPORO DO DIJAGNOZE

* DA li se ove promene na plućima usled reumatoidnog artritisa otkrivaju na vreme? - Podaci pokazuju da je prosečno vreme od pojave prvih tegoba kada pacijent oseti da ima bolove u zglobovima do postavljanja dijagnoze reumatoidni artritis oko godinu dana, što je izuzetno dug period. Jer, za to vreme dolazi do nepovratnog oštećenja zglobova i gubljenja funckija, a isto važi i za oštećenja drugih organa, dakle i pluća. Ljudi ne bi trebalo uvek da zglobne tegobe pripisuju lošim uslovima života, teškom fizičkom radu, životnom dobu, promeni vremena.

* Šta je na raspolaganju od terapije?

- U lečenju pleuritisa koriste se srednje doze glukokortikoida. Primenom ove grupe lekova zapaljenje plućne maramice se smiruje, izliv se povlači a tegobe postepeno nestaju. Kod nekih bolesnika na mestu zapaljenja plućne maramice mogu da ostanu priraslice, takođe vidljive na rendgenu, koje mogu da uzrokuju povremene bolove u predelu rebarnog luka, naročito kada je spoljašnja temperatura niska, a vlažnost vazduha visoka.

* Jesu li oboleli od reumatoidnog artritisa skloni tumorima pluća?

- Na rendgenu pluća kod oko jedan odsto obolelih od ove reumatske bolesti mogu se videti čvorići na plućima koji po izgledu podsećaju na tumorske promene. Reč je o reumatoidnim čvorićima (nodulima) koji se javljaju kod onih obolelih koji imaju visoku koncentraciju antitela specifičnih za ovu bolest, a to su reumatoidni faktor - RF i antitela na citrulisane peptide -ACPA. Ova antitela doprinose nastanku zapaljenja malih krvnih sudova (vaskulitis), što za posledicu ima smanjen dotok krvi u delove tkiva i stvaranje čvorića u čijem se centru nalazi izumrlo tkivo okruženo zapaljenskim ćelijama. Reumatoidni čvorići mogu nastati u različitim tkivima i organima - plućima, koži, tetivama, srcu, očima.

* Kako se ove promene leče?

- Ne zahtevaju neku posebnu terapiju, drugačiju od one koja se primenjuje u lečenju reumatoidnog artritisa. Smirivanjem reumatoidnog artritisa dolazi do povlačenja čvorića, mada neretko zaostaju promene, ali ne ugrožavaju život bolesnika.



Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/novosti

Povezane vesti:


>