Zdravlje

Ljubav

Nutricionistkinja razbila mit o zimskom detoksu! Tri stvari su važne!

Nutricionistkinja razbila mit o zimskom detoksu! Tri stvari su važne da biste smršali posle praznika, tokom kojih ste se sigurno preopteretili hranom.

Nutricionistkinja razbila mit o zimskom detoksu! Tri stvari su važne! Svet Plus





Period praznika je prošao, a osim što smo se dobro odmorili i donekle rasteretili od brojnih obaveza,  imamo i uspomene na dane u kojima smo uživali u brojnim ukusnim đakonijama. 

Nabacili smo tih famoznih par kilograma viška, a neko i više od par. 

Iako se to ne čini kao prevelik problem samo oni koji su pokušavali da ih skinu znaju da to nije ni malo lak poduhvat.

Prvo što nam pada na pamet da uradimo kako bismo povratili staru kilažu je zimski detoks. 


Da li treba da čistimo organizam na ovaj način nakon što smo ga opteretili teškom hranom za portal "Lepa&Srećna" govori specijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

"Detoks nije medicinski tretman, osim kada osoba treba da prestane da konzumira narkotike ili nakon zloupotrebe lekova", kaže ona i ističe da ne treba da pokušavamo da radimo ono što naš organizam već radi nezavisno od nas, putem funkcije bubrega, jetre i kože.






"Zdrava osoba vec ima sistem za detoksikaciju koji čine: jetra, bubrezi, koža i pluća. Zato nije potrebno posebno primenjivati preparate za čišćenje creva. Ali svakako preporučujem povećan unos povrća i voća, pogotovu nakon slavskih trpeza kada su ove namirnice bile skoro zaboravljene", kaže nutricionistkinja i savetuje šta da izbegavamo.

"Ono sto se preporučuje je: unos svežih namirnica punih vitamina, minerala, vlakana; dovoljno tečnosti; mininum 150 min fizičke aktivnosti nedeljno, mininum 8 sati kvalitetnog sna, izbegavanje alkohola, cigareta i generalno što manje unosenje toksina (kroz hranu, kućnu hemiju, preparate za negu tela...)", tvrdi Jovana Srejić Ferluga.




Viber

Autor: O.J
Izvor: Lepa i srećna

Povezane vesti:


>