Ostalo

Smeno

Koje običaje bi trebalo da poštujemo na Krstovdan! (VIDEO)

Krstovdan je veliki praznik koji Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju dva puta u toku godine, 18. januara i 27. septembra. Evo koje običaje bi trebalo da poštujemo na Krstovdan!

Koje običaje bi trebalo da poštujemo na Krstovdan! (VIDEO) Foto: Youtube
Krstovdan slavi se još od prvih godina zvanične hrišćanske propovedi. U našem narodu praćen je brojnim običajima i verovanjima, koji se od davnina poštuju.Evo i koji su to običaji:

Na Krstovdan se drži strogi post, na vodi. To je običaj svakakog pravog vernika u Srbiji koji poštuje pravilo: “Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti”.


Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta, te da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

U crkvi se tog dana krst stavlja u vodu, i ako se voda smrzne očekuje se dolazak rodne godine, a ako se voda ne smrzne, veruje se da će godina biti “oskudna i bolešljiva”.

Evo šta se još radi na Krstovdan:

Iako važi da se na crveno slovo ništa ne radi u kući, prema nekim narodnim običajima, u nekim delovima Srbije, na Krstovdan valja da se opere sav veš i očisti kuća.

Stari je običaj da se na ovaj dan stoka premazuje katranom u znaku krsta, da bi se zaštitila od bolesti.


U okolini Leskovca na ovaj dan ljudi su u crkvi osveštavali bosiljak, grožđe, žito i jabuke.

Taj osveštani bosiljak držali su kraj ikone, te je on kasnije služio za razna isceljenja.
Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>