Lepota

Ljubav

Posle 40. godine ova hrana mora biti na meniju ako želite jaku i zdravu kosu!

Posle 40. godine ova hrana mora biti na meniju ako želite jaku i zdravu kosu, a pospešuje i njen rast. Promenite ishranu i gledajte kakva promena će se dogoditi!

Posle 40. godine ova hrana mora biti na meniju ako želite jaku i zdravu kosu! Svet Plus






Nakon 40. godine, ukoliko želite da imate zdravu i jaku kosu koja brže raste trebalo bi da se fokusirate pre svega na hranu, a tek onda na suplemente i proizvode za negu.


Nije tajna da nakon 40. nastaju određene promene kada je reč o kvalitetu kose i samog vlasišta. Možda je vaše teme suvlje nego inače, ili pak vam se krajevi krzaju više nego obično, a možda se i mučite sa samim rastom kose. 

Sa druge strane, ima i onih koji muče drugu muku, te im se teme više masti, a kosa opada. Činjenica je da hormoni i samo starenje mogu napraviti haos u oragnizmu, a sa pravim proizvodima i pre svega pravilnom ishranom, bogatom zdravim mastima i proteinima, možete imati sjajnu i zdravu kosu punu volumena. 


Evo koja hrana je najbolja nakon 40.za veći sjaj i brži rast, prema rečima stručnjaka:



Avokado

Avokado je bogat izvor biotina, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdravu kosu i nokte. Pomaže u jačanju kose i sprečavanju lomljenja. Takođe, avokado je takođe dobar izvor zdravih masti, koje pomažu da koža glave ostane hidrirana.


Orasi i semenke

Orasi i semenke su dobar izvor cinka, minerala koji je važan za zdravu kožu i kosu. Cink pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobar izvor vitamina E, koji pomaže u zaštiti kose od oštećenja i održava je  sjajnom i zdravom.






Slatki krompir

Sledeći put kada budete želeli da ispečete krompir birajte batat, odnosno slatki krompir kako biste svojoj ishrani dodali dodatne vitamine i hranljive materije. Slatki krompir je dobar izvor beta-karotena, biljnog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A. On je takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdravog i redovnog digestivnog sistema.



Zeleno lisnato povrće


Zeleno lisnato povrće je dobar izvor folne kiseline, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdrav rast. Folna kiselina pomaže u sprečavanju gubitka kose, a zeleniš je prepun vitamina A, C i E, koji su važni za zdravu kožu i kosu.


Ostrige

Poput orašastih plodova i semenki, ostrige su dobar izvor cinka koji pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Takođe, ostrige su takođe dobar izvor gvožđa, minerala koji je krucijalan za sam rast kose.





Tamna čokolada

Ne brinite: deserti su takođe na vašem meniju za zdravu kosu. Tamna čokolada je dobar izvor bakra koji pomaže u podsticanju rasta kose i sprečavanju gubitka kose. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, minerala koji je važan za zdravu i jaku vlas.


Grčki jogurt

Na kraju, ali ne i najmanje važno: razmislite o doručku koji sadrži grčki jogurt sa bobicama i orašastim plodovima da biste zaista poboljšali zdravlje vaše kože glave i kose. Grčki jogurt je dobar izvor proteina i kalcijuma. Proteini su neophodni za zdrav rast, dok je  kalcijum važan za zdravu kožu i nokte. Grčki jogurt je takođe dobar izvor probiotika, jer je bogat bakterijama koje pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje.



Dobar šampon i odgovarajuće maske su sjajni, ali vaši najbolji dani za kosu počinju zdravom, i uravnoteženom ishranom.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: Elle

Povezane vesti:


>